Приключи разследването за убития турски бракониер край Резово
Приключи разследването за убития турски бракониер край Резово / cнимкa: БГНЕС

По делото за убития турски рибар, който бракониерстваше в български води край Резово и бе убит от граничен полицай, са извършени основните първоначални и последващи действия по разследването – огледи на местопроизшествието, следствени експерименти, разпити на свидетели. Това съобщи говорителят на военно окръжна прокуратура полк. Христо Тинев. Назначени са експертизи.

Дадена е възможност на страните да се запознаят с материалите по разследването и да направят искания за допълнителни следствени действия. След точното формулиране на исканията и преценка на събраните към момента доказателства производството ще продължи. След приключване на разследването предстои всички доказателства да се обсъдят и преценят в тяхната съвкупност и взаимна връзка и делото да се реши по същество, включително и с определяне на точната правна квалификация.

Tурският рибар-бракониер Елчин Ерджан беше убит при стрелба в района на Резово през април от полицай Михаил Цонков от РГС - Бургас, след което започна досъдебно производство срещу полицая. Турската гемия бе навлязла в български води, вероятно за да прибере мрежите си, но е била прихваната от граничните власти. Рибарите са ловували незаконно в български териториални води. Според данни на разследващи, преди да бъдат заловени, бракониерите са ловили калкан, чийто улов беше забранен. Към мястото на инцидента бе изпратен катер, срещу който турските граждани са оказали съпротива. Двама от граничните полицаи са успели да се качат на турската лодка, но там са били нападнати с дървени пръти с метални остриета. Единият от полицаите бе ранен сериозно по ръцете. Започнал бе ръкопашен бой, в който един от рибарите няколко пъти е опитал да отнеме огнестрелното оръжие на граничния полицай. Турският гражданин бе ранен, а след това почина в болницата в Царево.