Приеха промените в Конституцията на първо четене
Приеха промените в Конституцията на първо четене / снимка: БГНЕС
Приеха промените в Конституцията на първо четене
81859
Приеха промените в Конституцията на първо четене
  • Приеха промените в Конституцията на първо четене

С безпрецедентната помощ на Атака парламентът прие на първо четене промените в Конституцията със 184 гласа. Поправките в Основния закон минаха с изненадващата помощ депутатите на Волен Сидеров, които досега не бяха заявили подкрепа.

За промените гласуваха и целите парламентарни групи на ГЕРБ, ДПС,  включително народният представител Делян Пеевски, както и депутатите от Реформаторския блок, от Патриотичния фронт и от БДЦ. Против бяха само депутатите от БСП, а АБВ се въздържаха, но дадоха един глас "за". Зад каузата на петата поправка в Конституцията, която предвижда съдебна реформа, застанаха подпис до подпис Радан Кънев и Делян Пеевски.

Депутатът от Атака Явор Нотев обясни, че няма сделка в гласуването на националистите и подкрепата им при първото четене на промените в Конституцията.

Позицията на партията по конституционните промени беше ясно обявена, каза Нотев и допълни, че е била последователно отстоявана по време на работата на комисията, натоварена с изготвянето им.

"Твърдим, че това са промени, които нямат собствена физиономия, нямат собствено съдържание и че тези промени няма да отговорят на очакванията, ако някой има такива, че седмицата след приемането им, българският съд и съдебна система ще работи перфектно. Ако днешното гласуване беше приключило с мнозинство от 160 гласа, което беше гарантирано от страна на вносителите, агонията и безплатните разправии по този въпрос, губенето на парламентарно време, без да има видим резултат, щяха да продължат два до пет месеца. Предпочетохме да влезем в тази битка, в този дебат и да говорим по съдържанието и по съществото на тези предложени промени", каза Нотев.

На въпрос дали ще подкрепят промените и на второ четене, Нотев каза, че предстои работа.

Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев призна, че е очаквал подкрепата на Атака при гласуването на промените в Конституцията. Кънев се похвали, че е приятно изненадан от събраната подкрепа на 184 народни представили.

"Смятах, че е възможно на база на диалог. Въпреки това освен много силен положителен знак, никога не съм отдавал особено значение дали е над или под 180 гласа. Важното е, че са над 160, а 180 е приятна изненада", каза Кънев. Той посочи, че нищо в програмата на Атака не пречи да подкрепят подобни конституционни изменения.

Приетите текстове предвиждат разделяне на ВСС на две колегии - съдийска и прокурорска, пряк избор на магистрати, както и засилване на ролята на Испектората към ВСС. Освен това се създава възможност за внасяне на жалби от Висшия адвокатски съвет до Конституционния съд.

Според източници на Дарик окончателното гласуване на промените в Конституцията ще се случи след изборите. След като има над 180 гласа в подкрепа на промените, петата поправка в Конституцията минава по бързата процедура, в рамките на 3 седмици. Идеята е обаче да не се бърза и да се използва цялото време за внасяне на предложения от парламентарните сили и така в седмицата, в която трябва да се гледат промените, парламентът ще е във ваканция за изборите. Това означава, че промените в основния закон ще се гледат след 25 октомври.