Президентът участва в проявите за годишнината от Балканската война
Президентът участва в проявите за годишнината от Балканската война / netinfo

В Благоевград се проведе тържествена митинг-заря, посветена на 95-годишнината от Балканската война и освобождението на Горна Джумая.

Присъстваха президентът Георги Първанов, началникът на Генералния щаб на Българската армия генерал Никола Колев, областният управител Владимир Димитров, представители на общинска администрация.

По-рано в двора на Югозападния университет „Неофит Рилски” държавният глава беше посрещнат от ръководството на висшето училище.

Президентът участва в дискусия със студенти от Правно-историческия факултет и учениците от Природоматематическата гимназия и младежките клубове „Съхрани българското”. Тема на разговора бе Балканската война и освобождението на Пиринска Македония.

На въпрос от студенти защо въпреки големия си патриотизъм, младите хора предпочитат да живеят в чужбина, Първанов отговори с въпрос: „От какво се нуждае един млад човек, за да остане в България?”. Той увери присъстващите, че в скоро време България ще бъде една истинска европейска държава и младите хора ще остават тук.

Президентът присъства и на литургия в храма „Въведение Богородично” в памет на загиналите в Балканската война.

Програмата на държавния глава продължи с официална церемония по валидирането на нов пощенски плик по случай 95-годишнината от освобождението на Горна Джумая. Авторка на плика е младата художничка Радослава Даскалова, а тиражът му е 12 080 бройки.

Други новини от Благоевград