/ Президентство, пресцентър
Двудневната конференция е по инициатива на Илияна Йотова и е продължение на проведения през 2022 г. Международен форум за кирилицата „… И ний сме дали нещо на света“
През годините силата на словото ни учи на добро и зло, формира нашия личен и колективен компас. Това заяви президентът Румен Радев при откриването на международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“ в Националния дворец на културата (НДК) в София. Двудневната конференция е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова. След София форумът ще продължи в Пловдив.

Майчиният език е първият, бих казал и най-голям дар, който получаваме от нашите родители, отбеляза още Радев. Без чудото на буквите поколения ярки умове щяха да блестят само в тесните рамки на своето време, прогресът и науката биха били невъзможни, добави той. 

За мен е особено удоволствие да приветствам всички вас, авторитетни ученици, изследователи от близо и далеч, които се отзовахте на поканата на вицепрезидента г-жа Йотова за участие в този значим форум, посветен на важни теми за възникването и развитието на кирилицата, за нейната съдбовна историческа роля и съвременно значение, каза също държавният глава в приветствието си.

Над 30 известни учени слависти от 11 държави заедно със свои български колеги ще дискутират значението на славянското наследство от букви, думи, език, култура и мъдрост, неговото опазване и разпространение в съвременния свят, както и значението на езика и идентичността в процесите на глобализация. Акцент ще бъде ключовата роля на България за създаването на третата християнска цивилизация – славянската.
 
Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Борислава Бибиновска, БТА