Денят за връчване на мандат за съставяне на правителство ще бъде ясен когато партиите гарантират, че са постигнали резултат. Това заяви президентът Румен Радев във Велико Търново. В петък той проведе първите консултации с парламентарните групи от 46-ото Народно събрание.

Държавният глава призова политическите сили да не разочароват избирателите и да следват посоката, която е зададена след протестите миналата година. "За изкореняване на порочния управленски модел, за борба с корупцията, за борба с неравенствата, повишаването на доходите, пенсиите и създаване на по-добри условия за здравеопазване и образование. Трябва партиите да дадат ясна гаранция, че няма да се отклонят от тази посока и ще построят такова правителство, обединено от приоритети и цели, които да са в интерес на българските граждани", посочи той.

Борисов: След година народът ще се осъзнае и пак ще ни повика, за да спасяваме положението

Радев коментира и отхвърленото искане за предсрочно отстраняване на главния прокурор Иван Гешев от поста му.

"Мисля, че мотивите на служебните министри бяха в защита на върховенството на правото, докато мотивите на ВСС бяха в защита на статуквото, което отдавна е отхвърлено от българските граждани. Това показва, че дълбоката реформа в съдебната система е неизбежна и тя трябва да гарантира отчетност и отговорност на главния прокурор. Това означава, че трябва да дадем възможно най-бързо шанс на отговорните прокурори и магистрати да започнат реална борба срещу корупцията и задкулисието", заяви още държавния глава.

Преговорите за съставяне на правителство: ИТН се срещнаха с БСП и „Изправи се БГ! Ние идваме"

Запитан дали се водят преговори със САЩ за закупуване на нови изтребители, Румен Радев заяви, че в тази област има ясни процедури, които трябва да се изпълнят, включително е необходимо решение на българския парламент.

Президентът взе участие в тържествената церемония по връчване на дипломите на курсантите от випуск 143-ти "Георги Стойков Раковски" на Националния военен университет "Васил Левски".