Президентът Румен Радев ще проведе политически консултации с представители на три парламентарни групи в 47-ото Народно събрание. Ще се проведат консултации с представители на парламентарната група на "Има такъв народ", "Демократична България" и ПП "Възраждане".

Основният извод от приключилия първи ден на политически консултации при президента с парламентарно представените партии е, че България има нужда от работещ парламент и редовно правителство, което да даде адекватен отговор на кризите.

"Времето на едноличната премиерска власт приключи и надеждата то да бъде възстановено беше категорично отхвърлена от българските граждани на изборите", заяви президентът Румен Радев. Той изрази надежда третият цикъл от консултации за съставяне на правителство тази година да бъде последен.

Старт на консултациите: Радев с призив към „Продължаваме Промяната“, Кирил Петков даде обещание

Номинираният за министър-председател на "Продължаваме промяната" Кирил Петков заяви, че са осъзнали, че е напълно неотложно да има правителство. "Очакваме да имаме 4 вицепремиери. Очакваме да имаме и две нови министерства", заяви още съпредседателят на ПП. Той съобщи, че Министерство на икономиката ще бъде разделено и ще има ново на иновациите и растежа. Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова от своя страна заяви, че формацията, която представлява, ще бъде опозиция на ляволибералното управление. Лидерът на Движението за права и свободи Мустафа Карадайъ и пред президента, и след консултациите пред медиите, подчерта думата "диалог" – диалогът, който стои в основаната на всичко, за да бъдат преодолени множеството кризи, пред които сме изправени – социална, финансова, здравна, инфлацията.

ГЕРБ-СДС ще гласуват против бъдещото коалиционно правителство

Лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова отказа да говори за нейната роля в бъдещия Министерски съвет и не потвърди дали ще бъде вицепремиер, но назова коректното име на едно от новите министерства.

Министерство на държавните предприятия е абсурд, заяви Нинова и уточни, че в коалиционното споразумение името е изписано Министерство на икономиката и индустрията. Докато всичко не е окончателно не бихме искали да коментираме, каза още тя. 

БГНЕС