"В днешните тревожни времена, когато се прегазват граници, когато оръжията често заглушават международното право, е важно всички български политици да бдим над суверенитета на Родината", заяви президентът Румен Радев в словото си по време на тържествената заря-проверка в София по случай 142 години от Освобождението на България.

"Всички българи да осъзнаем силата си, да бъдем достойни за онези, които почитаме в дни като днешния, да обединим солидарните си усилия, за да сбъднем идеала за свободна и справедлива България", призова държавният глава.

"Свободата е най-силният имунитет срещу всякакви политически вируси", заяви още Румен Радев. "Често споменаваме свободата и независимостта заедно. Но ако независимостта се постига с оръжие, свободата се гарантира от Конституцията и законите. Законите са над всички нас, над всеки гражданин, над всяка амбиция и над всяка институция", добави той.

Патриарх Неофит отслужи молебен за 3 март

Държавният глава отбеляза, че 142 години ни делят от Санстефанския мирен договор и възкресението на България.

"Днес отново хиляди сме тук, пред паметника на Царя Освободител, чиято армия сложи край на петвековното османско иго", посочи той. "Под руските бойни знамена ще се покрият с вечна слава българските опълченци, ще се сражават воини от много народи от империята на Александър II, хиляди ще загинат за нашето освобождение. Но много преди това, безчет, свободни по дух българи, хайдути, въстаници, възрожденци, революционери ще пролеят в неравни битки кръвта си за свободата", каза държавният глава.

"Джанюариъс Макгахан, Виторио Позитано, Виктор Юго ще вградят своята доблест в българската национална кауза. Към всички тях, към нашата освободителка Русия е нашата българска признателност. Тя не е подвластна на никаква политическа конюнктура, но е проба за достойнството ни като народ, който осъзнава цената на свободата и почита и своите, и чуждите герои, положили кости за нашата свобода", заяви президентът Румен Радев.

"Възродената България оцеля в няколко войни, надживя национални катастрофи, изгради своя икономика, армия, наука. Дари света с талантите си и доказа своята жизненост като държава", отбеляза той.


Главният прокурор положи цветя пред паметника на Незнайния воин (СНИМКИ)

Някои поколения имаха жестоката участ да бранят Родината с оръжие, други съзидаваха Отечеството, посочи държавният глава. "Призванието на нашите поколения е да отстоят демокрацията, за която мечтаехме и към която крачехме в близкото минало. Да си възвърнат свободата на словото. Да бранят без комплекси правата си на европейски граждани", каза още Румен Радев.

"Вечна слава за героите! Да живее България", завърши словото си държавният глава.

Преди това президентът прие почетния строй на представителните части на Българската армия. Командващ тържествената заря-проверка беше заместник-командирът на Военновъздушните сили бригаден генерал Петьо Мирчев.

На тържествената заря-проверка присъстваха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, вицепрезидентът Илияна Йотова, българският патриарх Неофит, столичният кмет Йорданка Фандъкова, министри, депутати, военни, граждани.