Президентът на официална визита в Катар
Президентът на официална визита в Катар / cнимка: Sofia Photo Agency
Президентът Георги Първанов е на двудневно официално посещение в Катар. Българският държавен глава ще връчи орден „Стара планина” с лента на емира на Катар шейх Хамад бин Халифа ал Тани, който през юли т.г посредничи за освобождаването на българските медици, осъдени на смърт в Либия. Тогава беше обявено, че катарският държавен глава е имал и финансов принос за изхода от кризата, но не беше посочен точно какъв.

В двореца си емирът, който снощи лично посрещна Георги Първанов на летището в Доха, също ще връчи орден на българския президент – Огърлицата на независимостта на Катар, която е обявена от Великобритания през 1971 година.

По време на първата официална визита на високо ниво в историята на двустранните отношения, установени през 1990 година, заместник-министрите на икономиката и енергетиката Нина Радева и на външните работи Феим Чаушев ще подпишат от българска страна в присъствието на Първанов и ал Тани договор за взаимно насърчаване и защита на инвестициите и меморандум за разбирателство между външните министерства на двете държави.

С Първанов в Катар са и съпругата му Зорка, министърът на социалната политика Емилия Масларова, заместник-председателят на парламента Юнал Лютфи, председателите на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова и на МОК Стефка Костадинова и депутати.

С държавния глава в Доха са и 20 бизнесмени, които утре ще участват в българо-катарски бизнес форум, както и ръководители на медии, които ще посетят следобед централата на арабската сателитна телевизия Ал Джазира. Тя е създадена с личната благословия на 55-годишния емир, чиято династия ал Тани управлява Катар от век и половина, а самият той е популярен след идването си на власт през 1995 година с политиката на отваряне към модерния свят, която превръща 10 пъти по-малката от България страна в една от най-либералните в Персийския залив.