/ БГНЕС
С вяра в собствените сили и единение в делото опълченци и възрожденци възкресиха Отечеството, заяви президентът Румен Радев, цитиран от прессекретариата на държавния глава. Той присъства на отбелязването на 143-годишнината от Шипченската епопея пред Паметника на свободата на историческия връх.

"143 години България цяла гледа Шипка с преклонение. И днес хиляди изкачихте този връх, за да докажете, че достойнството стои по-високо от страха и забраните, е заявил президентът в речта си. Родината възкръсна на картата на Европа благодарение на победата на Русия над Османската империя. Но именно тук, в августовския зной на 1877 година нашите опълченци доказаха, че народът ни заслужава свободата си", посочи президентът.

"Шепата спартанци", които ще отрежат пътя на аскера към Северна България, са наши сънародници от Русия, днешна Украйна и Молдова, от Румъния и Сърбия. Хъшове, бежанци от въстанията и емигранти от поробена България. Някои дори не са виждали Родината, за която ще дадат живота си. "Тези поборници за свободата не се питаха дали има смисъл да се борят? Те не се убеждаваха един другиго, че всяко усилие е обречено, както често правим днес. Тях не ги блазнеше удобството да бъдат зрители на националната история. Да изчакат събитията. Да четат вестници и да спорят в кръчми и кафенета", заяви държавният глава в словото си.

По думите му българските опълченци не са се крили зад гърба на могъщата армия на царя Освободител, в очакване тя да донесе тяхната свобода. По тези скали, по тези урви, те са воювали и умирали, отдавайки живота си, но никога не са се предали. Воюваха и умираха, за да докажат, че народът ни е достоен за свободата и платиха с живота си за тази свобода, е казал Радев.

"С този несломим дух, с тази вяра в собствените сили, с това единение в делото опълченци и възрожденци възкресиха Отечеството. С този дух, вяра и единение ще успеем и всички ние, техните потомци, които днес се борим за една свободна и справедлива България", каза още държавният глава в своето слово.