През 2016 г. може да бъде подобрена съдебната система, смята президентът
През 2016 г. може да бъде подобрена съдебната система, смята президентът / Пресцентър на президентството

През 2016 г. може да бъде реализиран сериозен пробив за подобряване на съдебната система. И това трябва да стане не защото Брюксел го изисква от България, а заради българските граждани. Това е заявил президентът Росен Плевнелиев на среща с представители на ПГ на партия "Атака", съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Срещата е в рамките на традиционния месец на политическите консултации на държавния глава с парламентарно представените политически сили.

Росен Плевнелиев започва месец на политическите консултации

Основни акценти в разговора са били промените в Конституцията, предстоящата реформа в съдебната система, миграционната криза и защитата на българските граници, проблемът с трафика на хора, блокадите на българската граница с Гърция.

Президентът и представителите на "Атака" са били на обща позиция, че българските граждани очакват справедливост и затова реформата в съдебната система трябва да бъде продължена. Президентът е уверил, че ще използва конституционните си правомощия, за да подпомогне осъществяването на най-важната реформа за 2016 г. - тази в съдебната система.

Според представителите на "Атака" реформите губят своя ориентир без анализ на постигнатите ефекти от направените промени досега, без яснота какво трябва да се промени още и без поставена конкретна цел.

По отношение на миграционната криза 2016 г. няма да бъде по-лека от 2015 г., е било общото мнение на участниците в срещата.

Депутатите от "Атака" са призовали държавния глава да сезира Съда на Европейския съюз в Люксембург заради блокадите на гръцките фермери на контролно пропускателните пунктове по границата с южната ни съседка.