Премиерът призова за толерантност към бежанците
Премиерът призова за толерантност към бежанците / снимка: БГНЕС, архив

Премиерът Бойко Борисов призова за толерантност към бежанците. Нека не се поддаваме на национализма и патриотизма, и то криворазбран, нека бъдем по-хуманни, призова той при представянето на кандидатите на ГЕРБ за местните избори в зала „Арена Армеец”.

В предишния мандат ни се случи най-тежката икономическа криза, сега ни се случи едно от големите преселения на народите, ако не най-голямото, заяви премиерът.

„Стотици хиляди хора - жени, мъже, деца, бягат от ятагана и ние сме бягали преди няколко века. На никой не му е приятно да му се развали комфорта, но нас са ни приемали тогава и виждате след първоначалния шок в Европа една по една цивилизованите държави смениха политиката, смениха отношението”, посочи той.

Борисов се обърна към присъстващите в залата с въпроса: „Ако има 1200 бягащи от смъртта бежанци ще променят ли нещо в тази зала? Искам да ме подкрепите за това”.

В момента България се справя добре, пазим границата от трафикантите, от нелегалните имигранти, има пунктове, където се регистрират, и съответно пазим националната сигурност, заяви премиерът. Нека позицията на ГЕРБ бъде на толерантност, на помощ и вярвайте ми в следващите десетилетия това ще ни се върне, и то с благодарност, добави той. По думите му борбата с тероризма е едно, хуманното отношение към бежанците - друго.

Източник: БТА