Премиерът намери решение на проблема със свлачището в Община Неделино
Премиерът намери решение на проблема със свлачището в Община Неделино / Sofia Photo Agency: Юлиана Николова

Община Неделино ще получи предварително държавната си субсидия, за да започнат незабавни дейности по овладяване на свлачищните процеси на територията й. Това решение е взето по време на среща между премиера Марин Райков и кмета на Неделино Стоян Беширов, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Успоредно с това премиерът е разпоредил спешно свикване на Комисията по бедствията и авариите, която в момента се създава към настоящия състав на кабинета. Комисията ще заседава в сряда, за да разгледа конкретните планове и финансови параметри на исканата от община Неделино помощ във връзка с трайното решаване на проблема.

По информация на МВР и финансовото министерство във фонда за бедствия и аварии има достатъчно пари, които могат да бъдат насочени към решаване на проблемите със свлачището и срутения мост, който държи в изолация няколко населени места в региона.

Премиерът се е срещнал и с кмета на Девин Цветалин Пенков. По време на срещата, в която са участвали здравният министър Николай Петров и финансовият министър Калин Христов, е договорено намирането на спешно решение за нуждите на местните жители от здравна помощ, както и решаване на проблема с болницата в дългосрочен план. Вече се работи за създаването на кабинет и възможности за прием за стационарно лечение, оборудван с най-необходимата медицинска техника в сградата на "Спешна помощ" в Девин, е заявил здравният министър.

Ще бъдат осигурени и подвижни лаборатории, оборудвани с допълнителна медицинска апаратура. Финансовият министър е предложил да се търси начин общината да стартира нужните процедури, така че да бъде прехвърлен запорът от сградата на общинската болница към друг адекватен имот на общината, за да бъде гарантиран интересът на кредиторите. Целта е в момента, в който сградата на Общинската болница бъде освободена от тази тежест, тя да бъде предоставена на Министерство на здравеопазването, което от своя страна да осигури по-нататъшното менажиране и функциониране на болницата.