Премиерът на Косово Хашим Тачи е на посещение в София
Премиерът на Косово Хашим Тачи е на посещение в София / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне с премиера на Република Косово Хашим Тачи, който пристига на официално двудневно посещение в страната ни.

Предвидени са разговори "на четири очи" и среща между двете делегации, съобщиха от правителствената информационна служба.

Министър-председателите на България и Косово ще подпишат Междуправителствено споразумение за обратно приемане на незаконно пребиваващи лица и протокол към него. След подписването двамата премиери ще направят изявления.

По-късно през деня министър-председателят на Косово Хашим Тачи ще изнесе публична лекция, озаглавена "Косово и Западните Балкани към Евро-Атлантическа интеграция", по покана на Атлантическия клуб в България.

Тачи категорично е заявявал вярата си в европейските принципи и ценности. Той смята, че евро-атлантическата интеграция би допринесла за бъдещето на мира и сигурността в региона и ще бъде решителна стъпка за затварянето на вратите на манталитета от миналото, който все още съществува в региона.

Тази посока на действие се доказва и от факта, че на визита в Прищина бе изпратен американският заместник-държавен секретар Уилям Бърнс, а по-късно президентът Барак Обама прие косовския премиер Хашим Тачи. По време на своето посещение в САЩ Хашим Тачи се е срещал още с държавния секретар Хилъри Клинтън, с бившия държавен секретар Мадлин Олбрайт, със сенатори и конгресмени.