Прекратиха делото за екстрадиция срещу Гергана Червенкова
Прекратиха делото за екстрадиция срещу Гергана Червенкова / снимка: БГНЕС
Прекратиха делото за екстрадиция срещу Гергана Червенкова
65635
Прекратиха делото за екстрадиция срещу Гергана Червенкова
  • Прекратиха делото за екстрадиция срещу Гергана Червенкова

Съдът прекрати делото за екстрадицията на Гергана Червенкова. Решението беше очаквано, тъй като преди два дни стана ясно, че САЩ са оттеглили искането си българката да им бъде предадена. Червенкова беше задържана заради съмнение за търговия с наркотици в интернет.

След съвместна акция с американските служби бившият вътрешният министър Цветан Цветанов се похвали за ареста на Червенкова, която за него била лидер на престъпна група.Опасността от екстрадиция и възможни близо 70 години затвор в САЩ предизвикаха серия от протести в подкрепа на Гергана, която беше подпомогната и чрез групи в социалната мрежа Facebook.

Първо Червенкова беше освободена от ареста и пусната под гаранция, а впоследствие съдът на няколко пъти отложи делото за екстрадирането й, докато преди два дни получаване на нова информация в прокуратурата накараха САЩ да оттеглят искането си. Гергана обаче не скри, че все още е притеснена от това, че повторна молба за екстрадиция може да бъде отправена във всеки един момент.

„Включително се надявам, преди решението им дали да повдигнат ново обвинение или да пратят нова молба за екстрадиция или не аз да успея да депозирам моите доказателства и мисля, че нещата би трябвало да се оправят”, каза Червенкова.

Освен че прекрати делото, съдът отмени и паричната гаранция на Гергана и вдигна забраната тя да излиза извън пределите на България.