Предложения на здравното министерство могат да ограничат достъпа на онкоболните до лечение
Предложения на здравното министерство могат да ограничат достъпа на онкоболните до лечение / снимка: sxc.hu

Създаването на отделен фонд към Здравното министерство, който да покрива лекарствата на онкоболните или възстановяването на централизирания търг на ведомството ще затрудни достъпа на пациентите до лечение, ще прекъсне терапията им поради недостиг на лекарства и ще застраши живота им.

Това заяви пред Дарик д-р Станимир Хасърджиев, председател на Управителния съвет на Националната пациентска организация.

Той е убеден, че, в момента, в който финансирането на част от тези лекарства е преминало от Здравното министерство към Здравната каса, достъпът до медикаментите значително се е подобрил.

От пациентската организация са на мнение, че постигнатите до момента резултати в лечението на пациентите с онкологични заболявания трябва да бъдат запазени
През последните години са налице ясни доказателства, че достъпът на онкоболните пациенти до лекарства се увеличава, категоричен е д-р Хасърджиев.

„Особено на онкоболните пациенти с процедурите през Здравната каса практически няма ограничителни механизми. Прекратяват се всякакви форми на контрол и ограничение на достъпа на пациентите до лекарства, защото това би влошило многократно терапията. Вече имаме данни, че успехът на терапията на тези пациенти е много по-добър, контролът над заболяването и съответно - намаляване на смъртността. Така че трябва да се търсят механизми, чрез които да се разширява този достъп, а не да се ограничава. Ако целта на предлаганите промени е чисто механично да се намалят някакви разходи, които обаче ще доведат до влошаване на достъпа на пациентите до лекарства, то сме категорично против каквито и да било промени", обясни Хасърджиев.

От пациентската организация са убедени, че евентуална промяна в лечението на онкоболни пациенти ще създаде предпоставки за връщане към ситуацията, в която много пациенти са били изправени пред невъзможност да получат животоспасяваща терапия и са били принудени да отправят основателни искания към институциите.