/ БГНЕС
От 24 февруари започва предизборната кампания и приключва в 24.00 ч. на 24 март, обяви на редовния брифинг говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Вчера в 16.17 ч., малко преди изтичането на крайния срок, една фирма - "Лирекс БГ" ООД, е подала оферта за доставка на устройствата за машинно гласуване. Комисията, която отговаря за обществената поръчка, в срок до утре - 17.30 ч., трябва да провери дали участникът отговаря на изискванията по отношение на техническото и финансовото предложение в офертата. След това ЦИК ще излезе с решение по въпроса, обясни Александър Андреев.
 

БГНЕС

13 партии, 9 коалиции и 21 независими кандидати за вота

На 28 февруари изтича срокът за подаване на заявления за гласуване извън страната, припомни още говорителят. Общо 21 516 са подадените до момента чрез страницата на ЦИК заявления, а през дипломатическите и консулските представителства в чужбина - по линия на МВнР - 402. За Турция подадените заявления до момента са 7566, за Великобритания - 2395, за Испания - 1687, и за Германия - 1666. На 4 март изтича срокът, в който ЦИК ще определи местата за разкриване на избирателни секции в чужбина.

Една от организациите за наблюдение на изборите - Сдружение Земеделски младежки съюз, е подала заявление да бъде заличена, с което организациите, подали документи за наблюдение са четири със 17 наблюдатели, срокът още тече.

Общо 16 са постъпилите до момента жалби по отношение на жребия в ЦИК, една от тях е от Движение "Презареди България".

ЦИК регистрира партията на Николай Бареков за изборите през март

БГНЕС


От ЦИК показаха и образеца на бюлетината за гласуване в парламентарните избори, публикувана в Държавен вестник и на страницата на ЦИК. За гласуването извън страната няма преференции, в бюлетината съгласно жребия ще бъдат изписани само имената на партиите и коалициите, регистрирани за изборите. Остава и възможността да се гласува в квадратчето "Не подкрепям никого". В десния край на бюлетината има кръгчета за отбелязване на преференциален вот - до 17 имена.

Най-дългата кандидатска листа е за 24-ти многомандатен избирателен район в София, където мандатите са 16, и удвоени кръгчетата стават 32, обясни Александър Андреев. Той припомни още, че ако не се отбележи преференциален вот, гласовете отиват за първия в листата.
 

БГНЕС

Машинното гласуване - мисия невъзможна

Общо 4732 са регистрираните кандидати за народни представители във всичките 31 изборни района към момента от 9 партии и 18 коалиции. 11 души са регистрирани като независими кандидати, издигнати от инициативни комитети, съобщи Камелия Нейкова, говорител на ЦИК.

За разяснителната си кампания ЦИК е подготвила брошури, идентични с тези на президентските избори. Те са удобни за четене, с малък формат, коментираха от комисията.