Предадените на Турция граждани не са се възползвали от правото си на закрила у нас
Предадените на Турция граждани не са се възползвали от правото си на закрила у нас / БГНЕС, архив
Задържаните турски граждани не са се възползвали от правото си на закрила у нас
90830
Задържаните турски граждани не са се възползвали от правото си на закрила у нас
Задържаните турски граждани не са се възползвали от правото си на закрила у нас
  • Задържаните турски граждани не са се възползвали от правото си на закрила у нас
  • Задържаните турски граждани не са се възползвали от правото си на закрила у нас

Седмината турски граждани, които върнахме на съседната страна, не са посочили политически причини за напускането на Турция. Това обясни по време на парламентарния контрол вътрешният министър Румяна Бъчварова.

Въпрос отново предаването на седем турски граждани на Турция дойде от Атанас Атанасов от Реформаторския блок.

Бъчварова за връщането на 7 души на Турция: Няма нарушение на нито една законова процедура

"Никой от задържаните граждани на Турция не се е възползвал от правото си да потърси международна закрила в България. Сирийските граждани, за разлика от задържаните турски граждани, са поискали страната ни да стартира процедура по предоставяне на мигрантски статут. Това става по едно и също време и на едно и също място. Заради това на тях не е въведена мярка за извеждане от страната. На турските граждани е било разяснено в началото, че имат право да обжалват заповедта за 24-часово задържане, а също и, че могат да обжалват принудителната административно мярка", посочи Бъчварова.

Освен това седмината турски граждани са преминала през територията на България, без да потърсят международна закрила от нито един държавен орган, а са използвали страната ни като транзитен пункт за миграция към Западна Европа, допълни министърът.

"Лицата не са могли да докажат влизането си в България по законовия ред и поради липсата на законови основания за пребиваването си в България са предадени на турските власти", каза още тя.

Предадените на Турция не искали нито убежище, нито адвокат, твърди МВР

Всеки чужденец, който иска да му бъде предоставено убежище в България, трябва да подаде писмена молба до президента, а също и пред друг държавен орган, който е длъжен да я препрати. Вторият вид е международна закрила - с бежански и хуманитарен статут или просто временна закрила за тези, които не могат да се върнат в държавата, от която идват, посочи още министър Бъчварова за възможностите, които са имали тези турски граждани.

"Тези лица обаче не са го направили и с оглед на професиите и образованието им те са имали информация за всички правни аспекти на положението, в което сами предприемат да бъдат", допълни тя.