Бъчварова за връщането на 7 души на Турция: Няма нарушение на нито една законова процедура
Бъчварова за връщането на 7 души на Турция: Няма нарушение на нито една законова процедура / БГНЕС

Всичко, изпълнено по случая със седемте турски граждани, заловени на Дунав мост и предадени на Турция, е по законите, по които страната ни работи. Това мнение изрази вътрешният министър Румяна Бъчварова.

"Няма нарушение на нито една законодателна процедура", допълни тя пред журналисти и посочи, че от страна на турските граждани има два пъти нарушаване на границите ни.

„В такива случаи процедурите са няколко, които също са били спазени. Тези хора трябва да поискат право на убежище в България, ако бягат от политически репресии", коментира министър Бъчварова и уточни, че те са имали два пъти такава възможност - веднъж пред румънските власти и веднъж пред българските. Тя поясни, че това не е направено.

По думите й, ако човек бяга от политически репресии, най-логично е да се поиска убежище в първата държава.

Борисов: Трябва да се доверяваме на службите

„Не е редно в България да правораздаваме по тази тема. Затова процедурата е много ясна", добави Бъчварова, цитирана от Фокус.

"Никой не може да даде доказателство в България един човек гюленист ли е, ердоганист ли е, привърженик на ПКК ли е, терорист ли е", каза тя.

Спрямо мен и органите на МВР няма извиване на ръце от страна на турския президент Ердоган, категорична е министърът. Бъчварова подчерта, че и при няколко разговори с турски министри е казала, че българската държава не прави услуги, а спазва закона.

България върнала още 7 души, свързани с Гюлен, на Турция

Тя поясни, че "ставаме жертва на една хибридна атака" по повод на криминален случай, по който българската държава е работила и е действала изцяло в интерес на българските граждани, а този интерес е да не се допусне нелегално, неправомерно влизане на територията на нашата държава.

Скандалът с мъжете, които България върна на Ердоган, се разраства

„Затова има процедури спрямо хората, които са нарушители. Те не са със статут на бежанци", заяви министърът на вътрешните работи. „За тези, които не искат или нямат право да получат такъв статут, има друга процедура, тя е разписана в европейска директива и е съобразена с всичките международно-правни норми", каза още министърът.

МВР не уведомило Мая Манолова за връщането на 7 души на Турция

„Били сме приложили бързата процедура. Да, това е част от правомощията ни за извеждане до границата", посочи Бъчварова. По думите й турските граждани са транспортирани до Любимец, откъдето ги приема дирекция „Миграция". Тя уточни, че това е дирекцията, която има правомощия за извеждане до границата, защото "Гранична полиция" от Русе няма такива.

„Ние можем да ги отразим в статистиката, но тяхно лично право е да не искат да се обявяват техните имена или лични данни, от една държава, която провежда такава процедура по отношение на тях", коментира Бъчварова и подчерта, че няма нищо тайно.

Предадените на Турция не искали нито убежище, нито адвокат, твърди МВР

По думите й това са отделни случаи, които не са отразени от статистиката. Тя уточни, че допреди това е имало такива случаи по отношение на турски граждани. Бъчварова подчерта, че при изпълнение на процедурата е имало преводач и 7-те турски граждани не са заявили искане за адвокат.