Предадените на Турция не искали нито убежище, нито адвокат, твърди МВР
Предадените на Турция не искали нито убежище, нито адвокат, твърди МВР / БГНЕС
Предадените на Турция 7 души не искали нито убежище, нито адвокат, твърди МВР
90591
Предадените на Турция 7 души не искали нито убежище, нито адвокат, твърди МВР
Предадените на Турция 7 души не искали нито убежище, нито адвокат, твърди МВР
  • Предадените на Турция 7 души не искали нито убежище, нито адвокат, твърди МВР
  • Предадените на Турция 7 души не искали нито убежище, нито адвокат, твърди МВР

Предадените на Турция седмина нейни граждани не поискали убежище в България, нито консултация с адвокат, който да обжалва принудителното им извеждане. Това твърдят от „Гранична полиция", които коментираха случая близо денонощие след като турските медии оповестиха, че властите в страната ни отново са задържали и предали група привърженици на ислямския проповедник Фетуллах Гюлен.

Подобно на скандала с Абдуллах Бююк от август и този път предаването е станало без задължителното по закон присъствие на неправителствени организации и уведомление на омбудсмана.

От информацията, разпространена чрез турските информационни агенции, седмината мъже са задържани при съвместна проверка на български и румънски граничари на ГКПП „Дунав мост" на 14 октомври.

България върнала още 7 души, свързани с Гюлен, на Турция

Става въпрос за трима бивши полицейски комисари, уволнени от дирекциите в Диарбекир и Коджаели, доцент, който преподавал в университета в Малатия, журналист от закрития в. "Заман", гимназиален учител по физика и математика, както и собственик на магазин, който е имал обвинения и за разпространение на наркотици.

Седмината турци пътували скрити в каросерията на камион заедно с още двама сирийски граждани, обясни заместник-директорът на „Гранична полиция" Светослав Манолов. С изтичането на заповедта за задържане от началника на ГПУ-Русе са  наложени принудителни административни мерки - принудително отвеждане до границата на страната, на тези хора, които не са влезли у нас по законовия ред, обясни Манолов.

Той беше категоричен, че турските граждани не са поискали закрила от страната ни, нито са искали правна помощ. Не им е дадена и възможност да обжалват принудителната мярка за извеждане от страната.

МВР не уведомило Мая Манолова за връщането на 7 души на Турция

На въпрос дали са обяснили, че са гюленисти, които бягат от режима в Турция, полицейският началник коментира: "Да ви кажа, всеки има право да твърди каквото си поиска, когато е задържан на българска територия. Те са нарушили държавната граница веднъж на вход, веднъж на изход. Заявили са, че целта им е да отидат да работят в страна от Западна Европа. Това, че са привърженици на Гюлен, всеки може да го твърди".

При подобни обстоятелства през август тази година българските власти тихомълком предадоха търсилия многократно закрила в страната ни Абдулах Бююк, който бе издирван от турското правителство заради връзки с Фатулах Гюлен.

През тази година 72-ма турски граждани са изведени от страната ни и предадени на властите в южната ни съседка.