/ БГНЕС
Прокурорската колегия да бъде заличена, а "обвинител №1" вече да няма правомощия за надзор на законността искат от т.нар. "инициатива"
Организацията „Правосъдие за всеки“, която с финансовата подкрепа на подсъдими пред българското правосъдие бизнесмени и олигарси от години се бори за отслабването на прокуратурата, вече официално влезе и в ролята на проводник на идеите на Васил Божков за превръщането на главния прокурор във „фигурант“, съобщава Правен свят.

Главният прокурор: Няма да подам оставка (СНИМКИ/ВИДЕО)

Това става ясно от презентираните публично от председателя на организацията адвокат Велислав Величков идеи за т.нар. „съдебна реформа“. В случая обаче не става дума за никаква съдебна реформа, а за обикновено орязване на правомощията на главния прокурор до степен на безполезност.

Една от идеите, които инициативата "Правосъдие за всеки" ще предложи, е стара и касае въвеждането на съдебен контрол върху отказите за образуване на досъдебно производство.

Въпросната цел нееднократно е била обсъждана и от депутати, като за последно БСП дори внесе законопроект за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) за засилване на влиянието от страна на съда над прокуратурата в тази насока.

Гешев: Не може всички проблеми в държавата да се прехвърлят на съдебната власт

Срещу него обаче постъпиха поредица от негативни становища с мнение, че подобна идея е противоконституционна, включително от Наказателна колегия на Върховния касационен съд, както и от правосъдното ведомство.

Едно от най-скандалните предложенията на т.нар. „инициатива“ „Правосъдие за всеки“ обаче се отнася до отпадането на правомощията на главния прокурор да осъществява надзор на законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори.

В презентацията на Величков въпросната идеята бе обяснена, като „да отпадне единната и централизираща роля на главния прокурор и главният прокурор да бъде равен на председателя на ВАС". 

Целите на обвиняемия хазартен бос да превърне не само главния прокурор, но и държавното обвинение изобщо в обикновена пионка в собствената си игра с правосъдието намира израз в особена степен и в идеята на организацията за унищожаване на

Прокурорската колегия и заличаването й като част от Висшия съдебен съвет. Цитираните предложения на „Правосъдие за всеки“ всъщност просто обслужват целите на укриващия се в Дубай бизнесмен, за които по-рано през седмицата разкриха от държавното обвинение, публикувайки извадки от разговор между Божков и журналиста Огнян Стефанов.

Гешев към посолството на САЩ: Наистина - никой за нас не е над закона

„Абе, няма да събереме сто и осемдесе депутата. Но аз мисля, че Гешев не ни е проблем, ако спечелим властта, щото мое да му орежем правомощията без да променяме Конституцията…Нали тя казва мандата какъв е и колко е, ама точно кви правомощия има са описани в Закона за съдебната система.

Там може го променим без Конституция.. Като го напра'име фигурант като Президента, точно кво ше ни вреди Гешев...“, казва в разговора си с Огнян Стефанов Васил Божков.  А „Правосъдие за всеки“ - изпълнява.

Каква е цената за изпълнението на тази поръчка остава само да гадаем.
Правен свят