/ iStock/Getty Images
Министерският съвет ще разработва нов закон за търговията с аграрни стоки. Това съобщи пред журналисти в калоферската местност Паниците министърът на земеделието Кирил Вътев. По думите му такъв закон е нужен, за да сложи някакви рамки на надценките. Той посочи, че при проверките при млечните продукти от рафта в магазина назад към производителите, е отчетено завишение на цените.

"Не може силният да натиска надолу по-слабия, защото най-слаб в случая се оказа земеделският производител, който няма какво да натиска ценово, коментира Вътев. Той уточни, че работата на законодателната власт не е да контролира пазара, а да създаде нужните правила, по които той да функционира. Оттам нататък е въпрос на предлагане и търсене", допълни Вътев.

Министърът коментира и вноса на слънчоглед от Украйна като посочи, че ще се внася в зависимост от интереса на българските преработватели. Ние винаги сме внасяли слънчоглед, в това число и от Украйна, и в момента влиза от Румъния, каза Вътев. Според него това е въпрос на търговски преговори и няма административен или контролен орган, който може да застави преработвателите на какви цени да си направят сделките. След изтичането на споразумението с Украйна два месеца да не се внася слънчоглед, ако има нужда, всичко ще бъде регламентирано в лицензионни режими и в България ще влизат толкова колкото е необходимо, обясни Вътев. 

Министърът подчерта, че няма нарушения при нито една проба при проверките на вноса от Украйна. Единствената причина да завишим контрола, освен традиционния контрол за хербициди и пестициди, е това че в момента в Украйна има война, каза Вътев. Към традиционните проверки са добавени и такива за радиоактивност и тежки метали.

Според данните на министъра тазгодишната реколта у нас е около 1,6 млн. тона, което е под очакваните 2.2 млн. тона. С остатъка от миналата година наличният български слънчоглед е около 2.1 млн. тона. Българските преработватели годишно преработват 3 млн. тона слънчоглед за олио и 1 млн. тона за белен слънчоглед, така че общо на нашите преработватели им трябват 4 милиона тона, каза Вътев. Според него големият въпрос е как ще се споразумеят българските производители на слънчоглед и преработвателите на слънчоглед, за да усвоят продукцията. Това са търговски сделки ние не можем да се намесваме и да задължаваме един или другия с каквото и да било, посочи министърът.

Министър Вътев откри Осемнайсетия Национален събор за опазване на местните български селскостопански породи животни, който се провежда в местността Паниците край Калофер. За поредна година организаторите поискаха въвеждането на етикет за български продукт. Вътев коментира , че това е нещо което си струва да се направи, но иска сериозен маркетинг и борба за доверието на потребителя. По думите му, за да се случи това трябва всичко в продукта по отношение на състава да бъде българско, с изключение на някои специфични подправки или опаковки, които не се произвеждат в България. Примерът от чужбина е, че контролът за спазването на състава е разрешен законово да бъде самоконтрол между конкурентите там, а държавата контролира как те се самоконтролират, каза още министърът. 
Ирина Шопова/БТА