Протестите няма да бъдат възобновени
Земеделците и правителството подписаха меморандум. Той влиза в действие от днес, обяви премиерът Николай Денков. 

"При едни конструктивни преговори, които проведохме вчера и днес, няма пободени и отстъпили. Всички печелят", подчерта Денков. По думите му има още много проблеми, които трябва да се решат. 

Премиерът се извини на всички, които работят в земеделския, аграрния и животновъдния сектор за това, че без да иска е използвал думата - "терористи". "Тя не беше насочена към тях, а към хората, които отказаха на моята покана, на която щяхме да обсъждаме тези точки в същия дух, в който го свършихме днес", подчерта той. 

Земеделският министър Кирил Вътев отбеляза, че се надява да се работи в тази среда, да има повече български продукти

Вече официално: Властта отпуска 63 млн. лева за подпомагане на земеделските стопани

"Искам да благодаря от именото на Инициативния комитет. Има постигнат резултат. Важно е да се стигне до консенсус, който да удовлетворява всички. Надявам се всички приети мерки да дадат своя резултат", обяви Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите и един от организаторите на протестите.

Държавата започва да изготвя политики за развитие на земеделието в дългосрочен план, стана ясно още по време на брифинга. 

По-късно днес премиерът отново коментира темата.

Той отбеляза, че има конкретни решения, те са със срокове и са дадени в писмен вид, така че всеки може да види дали ги спазваме. 

Те изразиха тяхното удовлетворение от процеса след подписването на споразумението. Очакваме оттук нататък разговорите да протичат по този начин и да няма вдигане на напрежението, добави премиерът. Той участва във форум „30 години германска икономика в България“, който се провежда в "София тех парк". 

Всички точки на споразумението с нашите земеделски производители съответстват на споразумението на Европейския съюз с Украйна, отбеляза още Николай Денков. Той посочи, че конкретните искания могат да бъдат прехвърляни към платформата, която създават ЕС и Украйна. Именно затова беше много важно да седнем на една маса, за да мога аз да обясня какво е постижимо, те да обяснят какво е най-важно за тях и по този начин да намерим реалистично решение, коментира той. 

По отношение на слънчогледа и зърнените култури има правила, които позволяват до два месеца да няма внос, след което се преминава на лицензионен режим. При този режим Украйна ще дава лицензи за експорт към България на съответните култури, обясни премиерът Николай Денков. По отношение на останалите продукти, каквито са млякото, медът, и други, по които има чувствителност, това което позволява механизмът, е двустранно България и Украйна да обсъдят къде има проблеми. Техният премиер е съгласен, че по никакъв начин не трябва да се създава напрежение за нашия пазар от излишък на украински стоки, заяви Денков. 

„Когато пазарът е отворен, цените се определят от общите пазарни условия в региона. Всеки път, когато започнат забрани и се затваря пазарът, цените се вдигат. Ние не създаваме изкуствен дефицит, който да вдига цените, съответно това ще ги държи възможно най-ниски“, каза още премиерът. Има други средства, които също обмисляме и обсъждаме, започнали сме работа, с които да се опитаме да помогнем за намаление на инфлацията в България, но няма как да намалим цените чрез затваряне на пазара, заяви още той.  
 
Таня Тодорова/БТА