/ iStock/Getty Images
Правителството одобри допълнителни разходи от централния бюджет към Държавен фонд „Земеделие“ в размер на 63 млн. лв. за 2023 г.

Средствата се отпускат за осигуряване на подкрепа на земеделските стопани по национални мерки и за компенсации на повишените цени на енергоносители, фуражи, препарати за растителна защита, горива и торове.

След отпадането на забраната за внос на зърно от Украйна започнаха масови протести в страната. Кризата се задълбочи през уикенда, след като родните земеделци не се явиха на среща при премиера Денков, който от своя страна заяви, че "не преговаря с терористи". Изказването предизвика остри реакции в целия политически спектър.

Земеделският бранш отправи няколко искания, а хората бяха в стачна готовност до подписване на меморандум с правителството, който да фиксира вчерашните решения, взети на спешна среща с министър-председателя, финансовия и земеделския министър. 

По последна информация земеделците прекратяват протеста. Меморандумът, който правителството изпрати до протестиращите земеделци, ги устройва. Протестът се разпуска и лека-полека техниката и протестиращите започват да се разотиват. Техни представители се отправиха към столицата за подписване на меморандум с правителството.