Правителството одобри цените на лекарствата
Правителството одобри цените на лекарствата / netinfo

Правителството одобри Наредба за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти. За цените на лекарствата, включвани в Позитивния лекарствен списък и заплащани с публични средства, се въвежда изискването заявената цена на производител да не е по-висока от левовата равностойност на най-ниската цена за същия лекарствен продукт, заплащан от обществените фондове на 8 страни-членки на ЕС: Румъния, Чехия, Естония, Гърция, Унгария, Литва, Португалия и Испания.

Максимално допустимите надценки са същите, като при лекарствените продукти, отпускани по лекарско предписание. За лекарствата, отпускани по лекарско предписание, извън тези от Позитивния лекарствен списък, се запазва изискването заявената цена на производител да е не по-висока от левовата равностойност на най-ниската цена на производител за същото лекарство в 8-те изброени вече страни на ЕС.

Новият момент е проверка на декларираната цена от Информационно-аналитично звено. С документа се определят и максималните надценки на лекарствата. Създава се и Комисията по цените на лекарствените продукти, за чийто председател правителството определи Д-р Светлана Спасова.