Пращат насиленото дете при роднини или приемно семейство
Пращат насиленото дете при роднини или приемно семейство / снимкa: Sofia Photo Agency
Цветанов потвърди, че бащата е изнасилвал двегодишното момче
26402
Цветанов потвърди, че бащата е изнасилвал двегодишното момче
  • Цветанов потвърди, че бащата е изнасилвал двегодишното момче

Двегодишният Александър Тасев, който е бил насилван от баща си, ще отиде при роднини или приемно семейство, а съдът ще бъде сезиран за ограничаване или отнемане на родителските права. Това каза здравният министър Божидар Нанев на извънредно заседание на образователната комисия в парламента по случая. Социалната и образователната парламентарни комисии ще образуват работна група за законови промени, които трябва да доведат до по-добра координация по случая.

Срещу бащата на Александър е образувано досъдебно производство

До голяма степен на достоверност може да се каже, че Костадин Тасев е участвал в акт на сексуално насилие към двегодишният си син, каза вицепремиерът Цветан Цветанов по време на изслушването и обясни, че бащата е декларирал привързаност към сексуални контакти със същия пол. Александър е бил приеман в болницата в Сандански над 12 пъти с едни и същи симптоми на кървене, но лекарите не са били наясно дали става въпрос за сексуално насилие или чревно заболяване и затова не са сигнализирали в полицията. Алармиране е била местната агенция за закрила на детето, но нейна проверка е установила, че няма проблеми в отглеждането на детето, каза на изслушването нейната представителка Мими Алексиева.

Оказва се, че в агенцията в Сандански има 148 подобни случая, а там работят трима служители, отговорни за 75 населени места.

Социалният министър Тотю Младенов отчете две кардинални грешки на служителите, че не са алармирали полицията и, че прокуратурата е искала над шест пъти становище дали е имало насилие.