Втората политическа сила в 49-ото Народно събрание ПП-ДБ потвърди позицията си по време на започналите днес консултации при президента Румен Радев - без подкрепа за първия мандат, но готовност и възможност за правителство с втория.

След срещата с ГЕРБ-СДС в 15:00 ч. държавният глава се срещна и с ПП-ДБ в 17:00 ч. Точно 1 час продължиха консултациите и разговорите.

ПП ДБ при Румен Радев
Георги Димитров

ПП ДБ при Румен Радев
Георги Димитров

"Искам да ви поздравя с постигнатия изборен резултат в един сложен изборен процес. Напълно осъзнавам, че второто място е изпитание за вашите политически принципи, защото и вашата силна заявка за присъствие в политиката е алтернатива на стария управленски модел. А днес вие влизате в разговори и общи действия с победителите от ГЕРБ-СДС. Затова е важно и за българската общественост да знае докъде можете да стигнете с този политически компромис в най-важната задача на този парламент - съставянето на правителство възможно най-скоро, което всички очакваме", попита в началото президентът. 

Друга важна задача пред 49-ото Народно събрание, освен съставянето на правителство, е законодателната дейност. Като втора политическа сила ПП-ДБ има сериозна парламентарна тежест при определянето на дневния ред на парламента, посочи Радев и попита за намеренията на коалицията за приоритизиране на законопроектите, които ще бъдат разглеждани. Според държавния глава, освен да бъде приет държавен бюджет, в спешен порядък трябва да бъдат приети законите, които ще допринесат за пълноценната европейска интеграция на страната – Планът за възстановяване и устойчивост, Шенген и еврозоната.

"Факторът време е много важен, защото задачите пред парламента са сложни, многопластови, наследени проблеми от несвършена работа на няколко предишни парламента, но искат решаване и за това трябва и време", обясни Румен Радев. По повод упреците от членове на ПП-ДБ, че президентът бърза с раздаването на проучвателните мандати за съставяне на правителство и по този начин възпрепятства работата на парламента, Радев попита представителите на ПП-ДБ кога те виждат подходящото време за връчване на първия проучвателен мандат, както и на втория, ако първият не бъде реализиран.

ПП ДБ при Румен Радев
БГНЕС


"Първото нещо, което искам да заявя, е, че слагаме ясен стандарт в българската политика - това, което обещаваме и говорим преди изборите, това да бъдат нашите действия и след изборите", посочи съпредседателят на ПП Кирил Петков и уточни, че вече са очертали ясно техните приоритети: "реформа в съдебната система, възможност да се разследва главният прокурор, да няма човек над закона и недосегаем, антикорупционната комисия, Шенген, Еврозоната".

От ПП-ДБ още веднъж подчертаха, че няма да дадат своята подкрепа за първия мандат. 

"Ако първият мандат не събере мнозинство, ние сме готови да сложим ясна възможност българският парламент да избере правителство с втория мандат и това правителство ще бъде водено от тези стандарти и приоритети, които вече споделих. Ние сме с ясни и точни цели", посочи още Петков.

ПП ДБ при Румен Радев
БГНЕС


Другият съпредседател на ПП-ДБ Асен Василев каза, че с ГЕРБ са опоненти, но по приоритетите, накрая след два цикъла избори, са успели да намерят законодателна основа и формула в парламента, така че тези закони да бъдат приети.

"Дори опонентите могат да се уважават и трябва да се уважават, но има ясни граници, които не могат да бъдат прекрачени, посочи той. Няма как в изпълнителната власт ПП и ГЕРБ да работят заедно, т.е. ние да подкрепим първия мандат или да има правителство, подкрепено от нас с участието на ГЕРБ", заяви Василев.

В тази законодателна програма липсват трите законопроекта за бюджета, които не са в правомощията на политическите партии, а на служебния кабинет – надяваме се да ги видим скоро, каза още той. 

"Целта на времето, което се дава, е да бъде сформирано правителство", отговори Василев на въпроса на президента кога да бъде връчен първият мандат. По думите на Василев, времето за първия мандат е по-скоро въпрос за първия мандатоносител. 

ПП ДБ при Румен Радев
БГНЕС

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов коментира, че президентът е "господар на времето в тази конституционна процедура".

"Ние можем да поемем отговорност за управлението на страната и да предложим вариант само с втория мандат, но това не ни пречи да работим с нашите опоненти по конкретни задачи", заяви още Иванов и отбеляза, че в това отношение коалицията е единна.

ПП ДБ при Румен Радев
БГНЕС


Съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Николай Денков коментира, че е било много важно да постигнат съгласие кои са приоритетните законопроекти. Заедно със закона за бюджета и двата допълнителни закона, свързани с бюджета, това, което обсъждахме през цялото време около масата за преговори, е, че имаме нужда от три месеца при една интензивна работа, за да успеем да постигнем поставените цели, заяви той.

Заместник-председателят на ПГ на ПП-ДБ Владислав Панев призова служебния кабинет да внесе закон за държавния бюджет за 2023 г. максимално бързо. 

 

След консултациите при президента, които продължиха точно 1 час, от ПП-ДБ заявиха и препотвърдиха позицията си и пред медиите. 

"Това, което дискутирахме и президентът също каза, е, че поне до 15 юни трябва да работи парламентът, за да може да бъде приет бюджет", заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев и допълни: "Това са реалностите на бюджетния процес".

"Макар и да няма кабинет, държавата няма как да остане без бюджет, независимо дали има, или няма правителство. Това се добавя към ключовите приоритети, които вече бяха заложени в основата на работа на Народното събрание", добави Василев. 

С останалите партии в 49-ото Народно събрание – „Възраждане“, ДПС, БСП, ИТН - държавният глава ще проведе консултации утре (21 април). Така вероятно ще завърши първата стъпка на президента Радев, освен ако не реши за втори и трети кръг от консултации. Следващата стъпка е връчването на първия мандат на най-голямата партия в парламента и срок от 7 дни, през който номинираният за премиер от съответната група предлага структурата и състав на кабинет. Ако няма успех, може отново да има консултации или директно президентът да премине към втори проучвателен мандат, който отива при втората по големина партия. В случая това са ПП-ДБ. Ако и вторият опит е неуспешен, то тогава държавният глава в 7-дневен срок трябва да определи сам на коя партия ще даде третия мандат. Ако и тогава има неуспех, то най-близката възможна дата за избори е в края на юли.