В съответствие с Конституцията президентът Румен Радев обяви, че започва консултации с представители на парламентарните групи в 49-ото Народно събрание.
 

На 20 април (четвъртък) от 15:00 ч. държавният глава ще се срещне с парламентарната група на ГЕРБ-СДС. А от 17:00 ч. ще приеме представители на „Продължаваме промяната – Демократична България“.
 
След няколкодневни срещи и разговори ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се разбраха и на днешното заседание депутатите избраха председател на 49-ото Народно събрание. Това е Росен Желязков, който беше номиниран от ПГ на ГЕРБ-СДС. Той бе избран със 136 гласа "за". 

След избора на председател сроковете вече са в ръцете на държавния глава. Първата стъпка са консултациите с всички парламентарните групи. Колко време ще бъдат те - решава Румен Радев, освен това може да направи втори и трети кръг. После започва следващата стъпка. След връчването на първия мандат на най-голямата партия в парламента има срок от 7 дни, в които номинираният за премиер от съответната група предлага структурата и състав на кабинет. Ако няма успех, може отново да има консултации или директно президентът да премине към втори проучвателен мандат, който отива при втората по големина партия. В случая това са ПП-ДБ. Ако и вторият опит е неуспешен, то тогава държавният глава в 7-дневен срок трябва да определи сам на коя партия ще даде третия мандат. Ако и тогава има неуспех, то най-близката възможна дата за избори е в края на юли.