Представители на коалициите ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се събраха на среща в парламента в сряда.

Те обсъдиха параметрите на държавния бюджет, който трябва да бъде внесен за гласуване в пленарна зала до края на април.

Показаха законодателната програма, по която ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ постигнаха съгласие

"Ние стигнахме до няколко общи виждания - да се запази балансирана, финансова политика, която да направи така че да няма необходимост от лишаване на разходи, ще поискаме от МФ точни разчети, както и среща с тях, за да може да сформираме по-конкретно политическите решения. Еврозоната ни е приоритет, както и 3% дефицит. Бюджет трябва да бъде внесен от редовно правителство, обединени сме, че не трябва да има увеличение на данъците”. Това каза Деница Сачева от ГЕРБ-СДС.

“Това са параметри, около които сме се обединили, трябва да работим върху проектобюджет внесен от служебния кабинет”, това каза Асен Василев от ПП-ДБ.

Той заяви, че имат яснота относно процеса и той трябва да продължи с Министерство на финансите и техните експерти, като подчерта, че е хубаво, че Министерство на финансите ревизира своята прогноза.

Докато от ГЕРБ са категорични, че е важно бюджетът да бъде внесен от редовно правителство, от ПП призовават той да бъде внесен максимално бързо от служебния кабинет на вниманието на народните представители.

„За да може да се приеме бюджет в средата на юни, той трябва да бъде внесен следващите 1 – 2 седмици“, обяви Василев и добави, че няма техническо време да бъде внесен бюджет от който и да е друг.

“Това са параметрите на бюджет, който бихме подкрепили, но имаме разлика във виждането, че е най-добре редовно правителство да внесе бюджет. Ние смятаме, че трябва бюджет да бъде внесен от редовно правителство, а ПП-ДБ от служебния - тук е различието между нас”, каза Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС. 
БГНЕС