След поредни няколкочасови разговори и днес двете най-големи коалиционни формации в парламента ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) дадоха съвместен брифинг, на който заявиха категорично, че са се разбрали за няколко неща - Росен Желязков от ГЕРБ-СДС да бъде избран за председател на 49-ото Народно събрание, възможност изборът на председател на парламента и на правната комисия да е на ротационен принцип, а също така са се договорили и за обща законодателна програма.

По-късно от ГЕРБ изпратиха до медиите и самата законодателна програма за работата на 49-ото Народно събрание през първата сесия, по която са постигнали съгласие с ПП-ДБ. (Може да я видите по-надолу в текста)

Най-общо тя съдържа четири основни точки - 1. Законопроекти свързани с реализиране на реформите, предвидени в Националния план за възстановяване и устойчивост; 2. Законопроекти свързани с приемането на България в Шенген и Еврозоната; 3. Други важни за страната законопроекти и 4. Конституцията.

 



„След няколкодневни разговори, вече ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ имаме изработена обща законодателна програма за работата на 49-ото Народно събрание“, съобщи по-рано днес на брифинга в парламента Десислава Атанасова. Втората тема е за избор на председател на Народното събрание, обединихме се, че това ще бъде г-н Росен Желязков, посочи тя и допълни: „Изборът на председател на комисията по правни въпроси е на ПП-ДБ и очакваме тяхната номинация“.

„Изборът на председател на НС и на председател на Комисията по правни въпроси и в началото договорихме, че е възможно да бъде на ротационен принцип, при условие че парламентът работи повече от три месеца, защото това е срокът, който сме уточнили за ротационното председателство“, посочи още Атанасова и обясни, че ротационното председателство няма как да бъде скрепено с решение на НС, а е джентълменско споразумение между двете най-големи политически сили в 49-ото Народно събрание.

Николай Денков от своя страна посочи, че уточненият списък със законопроекти ще бъде предложен като програма на тази сесия на парламента. „Ако НС заработи успешно, след три месеца ще има възможност за ротация на председателя на парламента, така че заедно с председателя на Комисията по правни въпроси да може да работят в синхрон и да се приемат най-важните законопроекти“, каза още той.

Относно въпроса дали това е начало на подготовка за съвместно правителство, Денков каза, че са обсъждали само законодателната програма. „Сформирането на правителство е въпрос на разговор между лидери на партии, а не в работна група за законодателство“, обясни той, като подчерта, че съставянето на кабинет е отговорност на мандатоносителя, който трябва да реши как да подходи. Очаквали се лидерски срещи.

Николай Денков припомни, че ПП и ДБ имат решение на националните си съвети да не подкрепят правителство с първия мандат и то не е променено.

„След като нашите работни групи приключиха дневния ред с дадения им мандат в този формат, предстоят лидерски разговори, може би още следващите дни“, обобщи Десислава Атанасова и определи диалога като изключително необходим, а тона - като нормален, колегиален и експертен. „В този смисъл първата политическа сила - ГЕРБ-СДС, на която ще бъде връчен и първият мандат, ще положи всички усилия за редовно правителство“, увери тя.

Тя подчерта, че ГЕРБ-СДС остава на позицията си да не подкрепи бюджет, без да има работещ кабинет, което, по думите ѝ, е съвсем логична позиция, защото всяко Народно събрание има за цел да излъчи редовен кабинет, а зад всеки бюджет стои политика.

Приоритетни за двете коалиции са законопроектите, свързани с правосъдната реформа, Плана за възстановяване и устойчивост, еврозоната и Шенген, за защита от домашно насилие, който може да бъде внесен съвместно между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Желанието и на двете политически сили било първо да запознаят с тях и останалите парламентарни групи и да търсят съгласие. Намерението е също в законодателната програма да влязат като обща политика законопроектът, свързан с Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, както и изменения на Наказателно-процесуалния кодекс.

„Усилията на всички нас ще бъдат насочени към приобщаване и на други парламентарни групи, за да бъде намерено и конституционно мнозинство“, посочи Атанасова.

В сряда (19 април) депутатите се събират отново след великденската почивка и трябва да бъде гласувана номинацията на Росен Желязков за председател на 49-ия парламент.