Пожар бушува в Рила, пламна и местността Врътен камик
Пожар бушува в Рила, пламна и местността Врътен камик / снимка: DarikNews.bg, Кюстендил

100 дка иглолистна гора, смърч и мура горят в Рила планина. В следобедните часове огънят е локализиран от три места, съобщи за Дарик областният управител Владислав Стойков.

Пожарът е на 2000 м надморска височина, съобщават от Областна администрация-Кюстендил. Заради височината гасенето му е на ръка, без техника, информират от ОД на МВР. „Няма да бъде нужно използването на хеликоптер при гасенето му”, увери Стойков. Пътят до място на стихията е около 6 часа, като 4 часа се пътува с високопроходими машини и 2 часа пеша.

Над 100 души - доброволци, пожарникари и горски служители от общините Рила, Бобов дол и Кюстендил, участват в гасенето. Помощ им оказват и пожарникари от Благоевградска област.

Пожарът е в местността „Празна торба” над Рилския манастир. Опасност за манастира и населението в района няма.

Още един голям пожар е избухнал в областта. Той е тръгнал от местността Врътен камик в землището на село Цървище. Разпространил се е на площ от около 100 дка горски масив, овощни растения и ниска растителност, съобщават от ОД на МВР-Кюстендил. Четири екипа на пожарната са изпратени на място, заедно с гасаческа група от Бобошево. Пътят на огъня е спрян по посока на къщите и няма опасност за населението.

Още новини от Кюстендил