Повечето пациенти прескачат джипито, отиват направо при специалист
Повечето пациенти прескачат джипито, отиват направо при специалист / Sofia Photo Agency
Проф. Анна-Мария Борисова на среща с представители на БЛС
30480
Проф. Анна-Мария Борисова на среща с представители на БЛС
  • Проф. Анна-Мария Борисова на среща с представители на БЛС

2/3 от пациентите в България прескачат общопрактикуващите лекари и направо се насочват към специалист или болница. Това съобщи здравният министър проф. Анна-Мария Борисова на среща с представители на Българския лекарски съюз (БЛС). По думите й това означава, че джипитата не си вършат работата. Според лекарите обаче това се случва заради липсата на достатъчно направления в извънболничната помощ. Министърът припомни, че всеки четвърти българин е влизал в болница.

47% от публичните средства за здравеопазване се насочват към болничната помощ. За другите страни от Европейския съюз този процент е 29, съобщи здравният министър. По думите й реформата има за цел да преобразува голяма част от леглата за активно лечение в такива за долекуване, а не да се закриват болници: „Накъдето и да се обърнеш в областта на здравеопазването, има нужда от промяна".

Промяната първо щяла да се случи в болничната помощ до края на годината. През 2011 г. пък щяло да се мисли за електронно здравеопазване и здравно-осигурителната система. За да продължи да работи една болница за активно лечение, в нея трябва да се извършват минимум 1000 операции годишно и да има поне 80% използваемост на леглата. Критериите за сключване на договор със здравната каса ще са най-занижени за общинските болници, следват областните, а университетските ще трябва да отговарят на най-много изисквания. Ще се забранят леките операции в университетските болници и тежките в общинските лечебни заведения. Лично здравният министър ще решава коя болница ще работи с публични средства. Статистиката за лекарите в страната сочи, че 14% от тях са в пенсионна възраст, обясни още Борисова: „След 10 г. ще ни лекуват баби и дядовци. Наличието на много пенсионери в системата води до нейната дестабилизация, това е много опасна ситуация".

След срещата на лекарите и здравният министър стана ясно, че съсловието ще подкрепи протеста на пациентските организации, който ще се проведе на 30 юни в знак на протест срещу делегираните бюджети за болниците. Медиците се опасяват, че като се сложи лимит на средствата, ще се образуват дълги листи на чакащите и за някои специалности пациенти ще чакат по шест месеца за операция. Директорът на здравната каса обясни, че отговорността как ще се харчат тези пари е на мениджърите на болниците.