/ Министерство на туризма
Министърът на туризма апелира бизнесът да се бори за всеки един турист
Повече от 360 хиляди туристи са почивали досега в област Бургас.

Ще се търси друг хотел в Несебър за настаняване на туристи под карантина

В това число 265 хил. българи и около 101 хил. чужденци са пренощували в местата за настаняване в област Бургас
от началото на летния сезон до момента, сочат данни на Единната система за туристическа информация, които вицепремиерът Марияна Николова представи на срещата си с бранша в Поморие, съобщиха от Министерство на туризма.

Тя поясни, че от юни до началото на август най-голям брой туристи в местата за настаняване е посрещнала община Несебър над 170 хил. В община Поморие гостите са близо 22 хил., от които българите са повече от 18,7 хил. Има туристи от Германия, Румъния, Полша, Украйна и други.  В Слънчев бряг пренощувалите в местата за настаняване са над 87 хил.

Николова ще иска от здравния министър да разреши туризма от Турция към България

Общо за същия период в трите Черноморски области в местата за настаняване са нощували малко над 379 хил. българи и 206 хил. чужденци. Броят на българите във всички места за настаняване от началото на годината до 4 август е над 1,5 млн. 

Министър Николова цитира и данни от ЕСТИ, според които от началото на летния сезон - 1 юни до момента общо пренощувалите лица в местата за настаняване в цялата страна са 992 хил.

От тях българите са над 743 хил., а чужденци над 248 хил. При чужденците най-голям е броят на румънските туристи над 113 хил., немските са 31 хил., полските са над 31 хил., а чешките - над 14 хил.

На срещата с Марияна Николова участваха кметът на Поморие Иван Алексиев и областният управител на Бургас Вълчо Чолаков. В рамките на дискусията браншът представи пред министъра своите проблеми, притеснения и идеи. Те поискаха облекчаване на процедурите за категоризация и прекатегоризация, както и повече реклама на България.

Министерство на туризма

По техни данни сезонът е добър, предвид пандемията от COVID-19. Спадът е с 30%, но се надяват месец август да компенсира отчетените загуби до момента. Отделно настояха и за фокусиране на Министерство на туризма върху нишовите видове туризъм, които да разширят крилата на сезона и спомогнат за превръщането на страната ни в четирисезонна дестинация.

Присъстващите уточниха, че Поморие има изключителен потенциал за развитие на винения и баленео туризма, което би допринесло за стимулиране на пътуванията до морския град извън летните месеци.

Туристическият бранш пред НС: Искаме бърза и спешна помощ за сектора, 10 млн. лв. изобщо не стигат (СНИМКИ/ВИДЕО)

„Вярвам, че съвместната ни дейност и конструктивен диалог ще продължат и занапред, за да преодолеем заедно трудностите на това необикновено лято и да гледаме напред към сезон 2021“
, съобщи министър Николова.

Тя апелира бизнесът да се бори за всеки един турист, тъй като заради пандемията от COVID-19 спадът при посещенията на чужденци е 65%. Прогнозите ни сочат, че ще има значителен брой туристически пътувания на българи в страната, особено през август, изрази надежди вицепремиерът.

Тя представи и идеята за обновяване и дигитализиране на Туристическия информационен център (ТИЦ) в Бургас, по примера на София и Пловдив, който да бъде брандиран с логото на Министерството на туризма и да спомага за популяризиране на градския и шопинг туризма в града и региона.

По време на дискусията вицепремиерът разясни свършеното до момента и подетите от Министерството на туризма бъдещи инициативи.