Трима души пострадаха при инцидент в шивашки цех в Благоевград ,предава NOVA.

Те са паднали от четири метра височина, след като въжето на подемното съоръжение, на което се намирали, се скъсало. Институциите разследват случая. Инцидентът е станал след 11:00 часа днес.

Вижте какво да не правите в заседнал асансьор

На подемната машина, която обикновено се ползва за товари, се качват трима души. Когато стигат височина от около 4 метра, въжето, което държи съоръжението, се къса.

„Щракаха въжета някъде отгоре. Предчувствах, че ще стане беля. Не е асансьор, а клетка, на която товарят платове. Падането го усетих, като ми се наду крака. Това беше за части от секундата”, разказа пострадалият Спас Спасов.  

Според мъжа, причината за инцидента не е в претоварване на съоръжението. От Държавната агенция за метеорологичен и технически надзор заявиха, че съоръжението не е регистрирано и най-вероятно собственикът на фирмата, която го е ползвала, ще бъде глобен.

От Инспекцията по труда обясниха, че подемната машина е била предназначено само за товари, а не за хора. От ръководството на шивашкия цех отказаха коментар. Предприятието спря да работи веднага след инцидента.
 
Под наблюдението на Районна прокуратура-Благоевград са започнали действия по разследване по образувано досъдебно производство за извършено престъпление.

Мъж падна в асансьорна шахта в Севлиево

То е за причиняване на телесна повреда поради незнание или поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, съобщиха от обвинението.

При оглед на местопроизшествието е било установено, че в сграда на шивашки цех, на ул. „Даме Груев“, при неправомерно ползване на транспортен хаспел, пострадали три лица.

Въпросната платформа била предназначена единствено и само за леки товари. Въпреки изричната забрана и поставени знаци да не се ползва от хора, тримата пострадали се качили на нея.

По първоначални данни, причината за инцидента е скъсване на окачващото въже непосредствено под закачащата кука на съоръжението. Вследствие на падането от височина около 2-3 метра били причинени травматични увреждания на двама мъже и жена - охлузвания, фрактури на лакът и пета.
nova.bg