И книгите под карантина. Изданията трябва да престоят в „изолация” поне 72 часа след връщането им в библиотеката, преди да бъдат отново поставени на рафтовете. Това е записано в новите правила за безопасност, публикувани в сайта на Министерството на културата.

Препоръката за поставяне на книгите под задължителна карантина е на Световната здравна организация, обясниха от културното ведомство. А причината е способността на вируса да полепва по повърхности и да се задържа задълго върху тях. За да не се повреди хартията и мастилото на книгите дезинфекцията е невъзможна. Така 3-дневната карантина остава единственият безопасен за читателите вариант.

Първият български детски роман излиза в ново издание след 20 години отсъствие от книжарниците

В Националната библиотека са обособили специално място за карантиниране, съобщава NOVA. Така дори един и същ читател не може да ползва една книга в два поредни дни. За много посетители като Веселина това се превръща в проблем.

„Работата ми е свързана с посещение на библиотеката, също така пиша и дисертация”, обясни тя.

Неудобството е компенсирано преди няколко дни. „От петък ние имаме вече машина, която дезинфекцира 6 книги за 30 секунди”, разказа Ваня Аврамова.

Включиха книга за първия български просветен министър в каталога на Конгресната библиотека на САЩ

Уредът, наподобяващ микровълнова печка, използва ултравиолетова светлина, която убива вируса без да поврежда хартията. При по-старите и ценни издания обаче 3-дневната карантина остава в сила. Засега такава машина има само тук в Националната библиотека.

Сред другите взети мерки са ограничение на престоя на посетителите до максимум 3 часа на ден. Читателите трябва и предварително да са заявили кои книги ще им трябват.

„Въведохме и онлайн доставки - по електронен път имат възможност да поръчат до 5 документа дневно. Така че имаме не само потребители на място, но и онлайн потебители, които също са доста голям брой”, споделя още Аврамова.

В препоръките на министъра на културата е и изключване на климатичните инсталации, отстояние между читателите от метър и половина, както и забрана за използване на компютрите.
NOVA