Порои в Пловдивско и Пазарджишко, положението постепено се нормализира
Порои в Пловдивско и Пазарджишко, положението постепено се нормализира / netinfo
В Пловдивска и Пазарджишка област положението остава критично. Нивото на реките спада. Късно вечерта валежите спряха почти навсякъде. Постепенно ситуацията се нормализира.

В Пловдивска област положението е все още бедствено в общините Съединение, Марица, Стамболийски и Асеновград, но нивото на реките спада, обявиха от Гражданска защита. Язовирите задържат водата, за да може реките да се оттекат. Само река Марица се е повишила с 4 сантиметра, но това не е опасно, твърдят от Гражданска защита.

Всички над 180 къщи в село Гелеменово бяха наводнени през нощта на 5 срещу 6 юни, четири кирпичени къщи са рухнали напълно. Има много удавени животни, няма човешки жертви. Пет села в Пазарджишко са наводнени, положението там е овладяно. Обстановката се нормализира късно вечерта на 6 юни, къщите в село Гелеменово са почти отводнени. След 17 часа работа спасителните екипи се оттеглиха от наводненото село

Една част от хората са евакуирани в училището, останалите ще нощуват у близки и познати от Пазарджик и околните села. Засега е отводнена и стената на микроязовира над Цар Асен, нивото на водата от там се понижава.

Започнало е аварийно източване на язовир Въча. Контролираното изпускане продължи и през нощта, за да бъде осигурен свободен обем заради обилните валежи в района. Преляха и язовирите Леново, Сушица и Точиларци, язовир „40-те извора” бе на преливния ръб.

Повишено е нивото на реките в региона, има опасност да прелее река Кедърица. В община Лъки са откъснати селата Борово, Белица - мостът на река Белишка бе 80 см под вода.

Сериозно е положението в Стрелчанско и Панагюрско. Там река Луда Яна засега е с повишено ниво, информират от Гражданска защита. Водата е достигнала на 1,5 метра под моста. Ако нивото продължи да се покачва, може да се получи критична ситуация, каза за Дарик началникът на Гражданска защита в Пазарджик.

Автомагистрала „Тракия” остава затворена до сутринта на 7 юни. Обходът е по второстепенния път Пазарджик – Пловдив. Пътят от Пловдив за Асновград е затворен за всички коли на разклона за Куклен поради наводнен участък там.

Рекордни валежи от 185 литра на квадратен метър паднаха в Пловдивско. Язовирите преливат. В Пловдив е създаден кризисен щаб. Екипи на "Гражданска защита" от София, Стара Загора и Кърджали са пристигнали, за да помагат на колегите си от Пловдив.

Пожарникарите в Пловдив спасиха живота на майка и дете от автомобил, потънал в придошла вода по пътя за село Марково. В селото има наводнени десетки къщи.

Няколко автомобила, между които и таксита, са били затрупани от скална маса и парчета асфалт от свлачище на пътя за село Брестник. Околовръстният път Брестник-Куклен е непроходим, асфалтовата маса е извън платното. Автобуси на "Хеброс Бус" извозваха пътниците до края на Брестник, откъдето хората тръгваха пеша. До момента щетите в община Родопи се оценяват на над 10 млн. лв.

Най-много валежи са паднали в родопското село Добростан – 185 литра на квадратен метър. В Строево наводнените къщи са 50, повечето от които са от кирпич и има вероятност да паднат.

Част от центъра на Асеновград бе залят от тиня, влачена през нощта от силния порой. В квартал „Горни воден” са се изсипали над 145 литра на квадратенметър. Отнесени са два моста в село Долни Воден и един в село Червен. Има разрушени подпорни стени и множество свлачища. Залети от приливна вълна са две ферми в землището на село Боянци. Има десетки удавени животни.

Бродът на реката към депото в Цалапица остана под вода и камионите със столичните бали се отклоняваха към Карлово. Колите с пловдивския боклук минаваха през Стамболийски.

Цяла нощ и през деня 16 екипа от регионалната служба за пожарна и аварийна безопасност отводняваха подлезите на Централна гара и приземните етажи на онкодиспансера, родилен дом Весела, данъчното управление и студентски общежития в Пловдив. Огромни бели плъхове излизаха от канализационните шахти в приземните етажи на Детска клиника в Университетска болница в Пловдив, установи репортер на Дарик. Наводнени са и автогарите „Север” и „Родопи”. Тролеите в града бяха спрени.

274 абонатни станции на „Топлофикация–Пловдив” останаха без топла вода, след като заради обилните дъждове аварираха два магистрални топлопровода, съобщи изпълнителният директор Мирко Угринов.Изключени са 49 абонатни станции, захранването трябва да бъде възстановено до 8 часа в петък.

Има сигнали на граждани за наводнени мазета в Пловдив, но засега аварийните екипи работят по отводняване на улици, подлези и пътни артерии.

В град Пазарджик също имаше наводнени улици, сигнализираха разтревожени граждани. Противопожарни автомобили отводняват улиците. Навсякъде другаде в областта положението се нормализира.