Понижава се и нивото на река Черни Лом
Понижава се и нивото на река Черни Лом / Sofia Photo Agency
Нивото на реките Черни Лом и Русенски Лом към момента се понижава, сочи информация, постъпила днес в Басейнова дирекция Плевен. След постъпил вчера сигнал за преливане на река Русенски Лом в района на русенското село Красен, днес обстановката се нормализира.

При село Красен е отчетено понижение на нивото на река Русенски Лом с 30 см, като още вчера временно са възстановени скъсани диги в три участъка на реката, съобщават от Басейнова дирекция. Нивото на река Черни Лом при град Попово се е понижило с 15 см, а при село Кацелово с 10 см. Водовземните съоръжения на „ВиК” Русе са обезопасени от наводнения.

До нормализиране на водните нива в реките по предписание на Басейнова дирекция са затворени основните изпускатели на язовирите “Баниска” и “Ломци”. През изминалото денонощие са повишени нивата на реките Искър и Янтра в долното им течение. Продължава повишението на нивото на река Дунав, като най-голямо е при Ново село със 100 см и при Видин със 70 см. Наблюдението на реките се извършва непрекъснато.