Получаваме над 51 млн. лв. годишно от концесията на мината в Челопеч
Получаваме над 51 млн. лв. годишно от концесията на мината в Челопеч / снимкa: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова

Българската държава и канадската фирма „Дънди прешъс металс”, която е собственик на мини „Челопеч майнинг”, се договориха за публично-частно партньорство при изграждането на съвместна инсталация за добив на злато и мед. Държавата ще има 25 процента в съвместното предприятие, което трябва да бъде изградено до 18 месеца, съобщи премиерът Сергей Станишев. По думите му дивидентите ще влизат в Сребърния фонд за подпомагане на пенсионната система.

По време на дългите преговори между работната група на тройната коалиция и канадската фирма е било договорено още, че предстоящото увеличение на добива на метали от находището в Челопеч се обвързва с ново увеличение на концесионното възнаграждение, уточни премиерът и допълни: „За миналата година възнаграждението към държавата e 1,7 млн. лв. Новото концесионно възнаграждение ще доведе до това, че в държавния бюджет ще влизат над 51 млн. лв. при сегашните цени на медта и златото. Фактически е постигнат близо 10 пъти по-голям процент на концесионното възнаграждение за страната.”

В Сребърния фонд от участието си в добива на злато и мед в съвместното предприятие държавата ще внася 700 млн. лв. през следващите десет години, уточни премиерът.

„Дънди прешъс металс” ще оттеглят жалбата си до Европейската комисия и ще направят необходимото, за да възстановят инвестиционният имидж на страната ни, допълни Йордан Цонев, който заедно с Милен Велчев и Петър Кънев е участвал в преговорите.

Канадската фирма е поела ангажимент още и да предостави пълно финансово обезпечение за осъществяване на техническата ликвидация и рекултивация на околната среда във връзка с медодобивните дейности.