Полша достави първите два двигателя за българските изтребители МиГ-29
Полша достави първите два двигателя за българските изтребители МиГ-29 / снимки: БГНЕС
Полша достави първите два двигателя за българските изтребители МиГ-29
83371
Полша достави първите два двигателя за българските изтребители МиГ-29
  • Полша достави първите два двигателя за българските изтребители МиГ-29

Полша достави в авиобаза „Граф Игнатиево" първите два двигателя за българските изтребители МиГ-29. Утре за ремонт в Полша потеглят и първите два двигателя, собственост на българските военновъздушни сили. Съгласно споразумението между двете страни, Полша ще ремонтира общо шест двигателя за българските самолети. Ресурсът им ще бъде удължен с 350 летателни часа или 8 години.

Полските двигатели пристигат в изпълнение на Споразумението между правителствата на България и Полша за осигуряване на логистична подкрепа за самолетите МиГ-29. Монтажът на двигателите за българските изтребители ще бъде извършен от специалисти от авиобазата в Граф Игнатиево. Срокът за ползване на двата двигателя от полските ВВС е 24 месеца или 200 летателни часа, като ще се спази условието, което настъпи първо, информират от Министерство на отбраната. Утре, 30 декември, с полет на самолет С-130 „Херкулес" на полските ВВС ще бъдат транспортирани първите два двигателя, собственост на българските ВВС, които ще бъдат ремонтирани в Полша. Съгласно споразумението полската страна ще ремонтира 6 двигателя за МиГ-29, собственост на българските ВВС, като общата стойност на споразумението е 6 138 000 евро.

Полша достави първите два двигателя за българските изтребители МиГ29
netinfo

Споразумението за логистична подкрепа на 6 двигателя на изтребители МиГ-29 бе подписано на 22 октомври в полското Министерство на националната отбрана във Варшава. Документа подписаха министърът на отбрана Николай Ненчев и министърът на националната отбрана на Полша Томаш Шемоняк.

Съгласно споразумението всички разходи по транспорта на двигателите се поемат от полската страна. Министерството на отбраната ще плаща за всеки един двигател, след като той бъде върнат обратно и приет от българска страна.

Първите четири двигателя на българските самолети трябва да бъдат ремонтирани в рамките на половин година. Удължаването на ресурса им ще бъде с 350 летателни часа или 8 години. Гаранцията, която поляците дават, е 24 месеца или 200 летателни часа. Последните два двигателя ще бъдат готови в срок от четири месеца след приключване на ремонта на първите четири.

Върху общата сума на споразумението българската страна няма да плаща ДДС, мита и такси. За сравнение при изпълнение на ремонт в Русия, при вноса на ремонтираните двигатели към стойността на ремонта се заплащат допълнително 2,7% мито и 20% ДДС, което е общо около 23,24% върху стойността на ремонта, показват разчетите на военното министерство.

Полша достави първите два двигателя за българските изтребители МиГ29
netinfo