Политиците настройвали българи срещу роми, за да не се вдигнат заедно срещу властта
Политиците настройвали българи срещу роми, за да не се вдигнат заедно срещу властта / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Всички управлявали досега настройвали българи срещу роми, твърди Цветелин Кънчев
62260
Всички управлявали досега настройвали българи срещу роми, твърди Цветелин Кънчев
  • Всички управлявали досега настройвали българи срещу роми, твърди Цветелин Кънчев

Исканията на циганите в България съвпадат напълно с тези на недоволните граждани по улиците, но циганите се страхуват да излязат на протест, за да не бъдат нападнати. Това коментира в интервю за Дарик лидерът на „Евророма" Цветелин Кънчев, който категорично отрече, че циганите могат да излязат на протест само срещу пари. Той подчерта, че целта на всички управлявали досега е била именно тази - да се настрои българското общество срещу циганите, за да не се вдигнат всички единно срещу властта.

„Освен протестите, които организирахме ние от „Евророма" в кв. „Факултето" и във „Филиповци", други протести не е имало. Защото последните години искат да ни насъскат едни срещу други, защото ги е страх, че един ден може заедно да излезем всички и да им потърсим отговорност", призна Цветелин Кънчев.

Според него циганите ги било страх да излязат на масовите протести, защото се опасявали от това „някой пийнал протестиращ да се сети, че са цигани и да ги набият".

ВНС би струвало още 35 млн. лв. годишно за издръжка на депутати

Цветелин Кънчев предупреди, че ще бъде тъжно, ако т.нар. лидери на протестите се изпокарат помежду си. „Очакванията към тях са много големи - дано да си дават сметка те, защото сега ако хората се разочароват, в следващите 20-30 години никой няма да иска да излезе на улицата. Ще излизат, но през Терминал-2", допълни лидерът на „Евророма".

Партията била срещу свикването на Велико народно събрание, защото след като обяснили на хората си, че това означава издръжката на 400, вместо на 240 депутати, те били против. „Издръжката на един депутат на месец е около 20 хиляди лева, още 160 депутати - това са над 3 млн. лева, а за година се получават още около 35-36 млн. лева", изчисли Цветелин Кънчев.

Исканията на циганите съвпадали с тези на протестиращите граждани

Изцяло съвпадат исканията ни с тези на протестиращите граждани, обясни той, като допълни, че в годините, в които българите са били добре, добре са били и циганите в страната. Кънчев открои като различно искането на живеещите в ромските махали да има достъпни контролни електромери. „Нека онези да си стоят горе, но хората да имат достъп до електромерите, а не да плащат по 45-50 лв., за да идва вишка и да си закичат сметките си", допълни той.

Лидерът на „Евророма" напомни, че е бил сред първите, които са предупредили за кражбите на ЕРП-тата. Дадохме им два месеца срок да свалят електромерите, изтекоха вече две седмици, напомни Цветелин Кънчев и предупреди, че ако това не се случи, циганите ще излязат на улицата и ще останат дълго там.

Не ромите спъвали България за Шенген

Цветелин Кънчев отхвърли категорично твърденията, че поведението на българските цигани в Европа е една от причините страната ни да не може да влезе в Шенген. Лидерът на Евророма поиска кредит на доверие от обществото, като заяви, че за един мандат може да реши проблемите на циганите и проблемите с циганите в страната - без да даде подробности как точно би направил това.

„Германия изрично си каза, че проблемите са организираната престъпност и корупцията. Къде има в организираната престъпност и корупцията, я ми кажете?", попита Кънчев и добави, че за да има корупция трябва да заемаш държавни постове, каквито циганите нямали. По повод обвиненията, че ромите са част от организираната престъпност лидерът на „Евророма" обясни, че тези, които крадели дърва с каручките опитали и те с ТИР-овете, но там местата били заети от „братята българи".

„Нека този юнак от Банкя да не се хвали, че се е прегръщал с тоя и с оня. Ами да вземе да си направи една равносметка, че като се прегръща с Меркел, това не означава, че всичко му е опечено. И сега се вижда, че изобщо нищо не му е опечено", коментира Цветелин Кънчев по повод информациите във връзка с очакваното поредно отлагане на приемането на България в Шенген.

„Евророма" със заявка да реши ромските проблеми за един мандат

Лидерът на „Евророма" даде заявка, че е готов да поеме отговорности във връзка с ромските проблеми в страната. „Аз мога да реша проблемите на циганите и проблемите с циганите, но само да не ми пречат. Искам просто един кредит на доверие от цялото общество - за един мандат аз наистина мога да покажа страшни резултати, от „Евророма" можем да покажем уникални резултати", каза Цветелин Кънчев.

Той не даде подробности какъв би бил механизма за решаването на тези проблеми и дало това би трябвало да мине през участие в изпълнителната власт, като уточни само, че не държи да бъде лично министър.

„Искам ние да носим отговорността и кредита на доверие. Когато аз притисна нашите хора и им кажа да оставят тези номера, те няма на кого да се оплачат. Докато, ако ги натисне някой българин, то ще скочат куп псевдоправозащитни организации и фондации, ще пищят и ще вадят финансови дивиденти от цялата история, посочи още Кънчев.

И на предсрочния вот щели да се пазаруват гласове

Запитан дали циганите са едни от малкото печеливши граждани от прехода, защото поне са взимали пари от партиите на избори, Цветелин Кънчев призна, че тази практика е била валидна до 2005 г. „Оттогава насам толкова много българи се продават, че една партия, която вече не е в парламента, купуваше по цели входове. Защото българите се чувстват задължени да гласуват за онези, които са им дали пари, а при нас взимат парите и си гласуват за когото решат", каза лидерът на „Евророма".

„Със сигурност и сега на предсрочните избори ще играят много пари, но предупреждавам за пореден път в ефир, че рекламации не приемам. Има една група партии, които всеки път си дават пари на циганите и горят", каза Кънчев.