Политически фактор бавел случая с кораба Хера, смята адвокат
Политически фактор бавел случая с кораба Хера, смята адвокат / снимка: Sofia Photo Agency
Политически фактор бавел случая с кораба "Хера", смята адвокат
26012
Политически фактор бавел случая с кораба "Хера", смята адвокат
  • Политически фактор бавел случая с кораба "Хера", смята адвокат

Политическият фактор не дава възможност на правораздавателните органи да извършат необходимите законови действия по случая с потъналия преди 6 години край Босфора кораб "Хера". Това коментира за Дарик адвокат Владимир Шейтанов, който представлява част от роднините на моряците от плавателния съд.

"Много от елементите на престъпния състав вече са ясни. Замразяването на действията на разследващите органи не може да се обясни по друг начин, освен чрез политически сигнал", каза адвокатът. Той отказа да назове преки виновници за бездействието по случая с потъналия кораб.

Част от семействата на изчезналите български моряци са получили обезщетения, разкри Шейтанов. "Тези, които знаят какво се е случило на злополучната дата, никога няма да си потърсят парите, с което морално да погребат своите близки", коментира той.

На 13 февруари се навършват 6 години от трагедията с българския кораб „Хера". Той потъна край Босфора с 19 моряци на борда през 2004-та година и до момента няма официални данни за оцелели моряци. На борда на „Хера" пътуваха 17 българи и двама украинци. След потъването на плавателния съд бяха открити телата едва на петима души от екипажа. От НСС, която разследва инцидента, заявиха, че заключенията за причините за гибелта на кораба са почти готови, като остава единствено повторният подводен оглед на плавателния съд.

Други новини от Варна