Полицията търси съдействие за въоръжения обир на пътя Севлиево-Ловеч
Полицията търси съдействие за въоръжения обир на пътя Севлиево-Ловеч / снимка: DarikNews.bg, архив

Полицията търси съдействието на гражданите. Криминалисти на Областната дирекция на МВР-Габрово изясняват вероятна съпричастност на два джипа към извършен въоръжен грабеж, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Криминалистите в Габрово продължават работа по разкриването на извършителите на въоръжен грабеж. На 11 април т.г. в близост до разклона за с. Малък Вършец, Севлиевска община, по т.нар. „стар път” Севлиево-Ловеч, специализиран автомобил, осъществяващ инкасова дейност, бе принудително спрян от два джипа. Неизвестни - маскирани, облечени в полицейски униформи и въоръжени, заплашиха шофьора на автомобила и охранителя, който пътувал до него, с помощта на режещи инструменти направиха отвор в каросерията, откъдето взеха част от наличните пари.

В хода на разследването е установена вероятна съпричастност на два автомобила: джип марка Мицубиши Паджеро - с десен волан, дълга база, цвят бордо, със специфични изображения от двете страни, наподобяващи пламъци, и джип марка Тойота Хайлукс - вероятно с десен волан, дълга база, зелен на цвят.

Гражданите, които разполагат с информация за публикуваните автомобили, могат да сигнализират в ОД на МВР-Габрово, на телефон 112 или в най-близкото поделение на МВР. Анонимността им е гарантирана.

Според главния секретар на МВР Калин Георгиев е абсолютно необяснимо какво търси инкасовият автомобил на мястото, където е извършен въоръженият грабеж. По думите му в разпоредбите за инкасовата дейност и във вътрешните правила на фирмата по никакъв начин не се позволява движение по второкласни пътища, а само по магистрала или първокласен път. Георгиев добави, че крадците са били въоръжени с късо огнестрелно оръжие. Те са били между 4 и 6 души, облечени с бронежилетки с надпис „Полиция”, което не означавало, че са полицейски служители. Все още не е ясно колко пари са откраднати - версиите са за 1 или 2 млн. лева.

Въоръжени с автомати мъже обраха автомобил инкасо на пътя между Севлиево и Габрово на 11 април. Обирът е извършен около 19.45 ч. Нападението над инкасовия автомобил е извършено в района на с. Петко Славейково, община Севлиево. По първоначални данни докато пътувал от Севлиево за Ловеч от страничен път е излязъл микробус, който се блъснал умишлено в инкасовия автомобил и го блокирал. От микробуса излезли двама маскирани, облечени в полицейски униформи и въоръжени.

След минути се появили още два автомобила, от които също изскочили двама, облечени в полицейски униформени. Те заплашили шофьора на инкасовия автомобил и охранителя, който пътувал до него. За да вземат парите, нападателите са срязали бронирания автомобил с ъглошлайф, а после подпалили микробуса, който използвали за барикада и избягали в неизвестна посока с джипове.