Полиция и частни охранителни фирми ще работят съвместно
Полиция и частни охранителни фирми ще работят съвместно / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Областна дирекция на МВР в Пловдив започна поредица от срещи с частни охранителни фирми, тема на които са превенция, опазване на обществения ред и противодействие на престъпността в отдалечените и слабо населени места. Това съобщиха от пресцентъра на полицейската дирекция.

Обсъдена е вече нормативната база, регламентираща съвместната охранителна дейност и възможните форми на взаимодействие с полицейските органи. Двете страни са постигнали единодушно становище, че инициативата има почва за реализиране на територията на Пловдивска област и страните ще си съдействат за нейното стартиране и приложение.

Очакванията са за значително снижаване ръста на престъпността, тъй като гражданите ще виждат все по-често съвместни патрули от полицаи и охранители, уточниха от полицейския пресцентър. При съвместното патрулиране ще се обхождат отдалечени райони и такива с висока концентрация на престъпления и правонарушения.

Полицейските служители и охранителите ще реагират заедно и при задействане на сигнално-известителната техника в охраняваните обекти, ще проверяват съмнителни лица. Съвместната дейност ще включва и проверки по разрешителния режим за носене на оръжие, за работа на нощни и увеселителни заведения, проверки по сигнали и жалби за посещения на заведенията от малолетни и непълнолетни лица, за нарушения на обществения ред, за разпространение на  наркотични вещества, неправилно паркиране на МПС, и други съвместни дейности.