Подготвят нови мерки заради опасността от свински грип
Подготвят нови мерки заради опасността от свински грип / cнимкa: Sofia Photo Agency
Подготвят нови мерки заради опасността от свински грип
20372
Подготвят нови мерки заради опасността от свински грип
  • Подготвят нови мерки заради опасността от свински грип

14 мерки ще бъдат предприети за справяне с опасността от свински грип в България. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването Валери Цеков. Бюджетът, който е заделен за справяне със ситуацията, е 3,7 млн. лева. Решението беше взето след свикания Национален пандемичен комитет заради обявяването от Световната здравна организация на шеста - последна степен на опасност за възникване на  грипна пандемия.

Броят на заболелите от свински грип се очаква да се увеличи значително през предстоящите есенни и зимни месеци. Именно затова 14 мерки, ще бъдат предприети с цел засилване на здравната ни система, заяви заместник-министърът на здравеопазването  Валери Цеков. Той изброи част от тях: улавяне на случаите с грипен вирус, тяхната регистрация, навременно изследване; създаване на добри механизми за подаване на информация към всички държавни институции и органи; засилване и увеличаване на готовността на страната да реагира в случай на увеличаване броя на заболелите; увеличаване на запаса на антигрипни препарати; увеличаване на средствата, с които се диагностицира заболяването, закупуването на нови такива.
 
Ще продължи и наблюдаването на входящия поток пътници през големите летища в страната. Една от другите мерки е търсенето на контакт за доставка на антивирусна ваксина.
 
„Беше сведена информация, че готовност за пускане на ваксина на пазара ще има най-вероятно към края на годината", уточни още Цеков.
 
Министърът на извънредните ситуации Емел Етем заяви, че ще бъде дооборудвана и лабораторията за работа при ниво на биологична защита 3, като се очаква това да бъде направено до есента.

Очаква се следващия месец да има и неформална среща на министрите на здравеопазването в Европейския съюз. Целта й е да бъде направен общ фонд от ваксинални препарати, които да бъдат на разположение на държавите, които са най-засегнати.