Почти двойно по-малко са заетите в строителството в сравнение с 2008 г.
Почти двойно по-малко са заетите в строителството в сравнение с 2008 г. / снимка: БГНЕС, архив
Почти двойно по-малко са заетите в строителството в сравнение с 2008 г.
67673
Почти двойно по-малко са заетите в строителството в сравнение с 2008 г.
  • Почти двойно по-малко са заетите в строителството в сравнение с 2008 г.

Около 150 000 души за заети в момента строителния бранш в България - броят им е намалял почти двойно в сравнение с 2008 г., времето преди да се усети сериозно кризата в този сектор. Това обяви в интервю за Дарик изпълнителният директор на Камарата на строителите в България Иван Бойков.

Ден преди професионалния празник на строителите - утрешният Димитровден, Бойков съобщи, че съсловието подготвя нови закони и очаква стабилна нормативна среда, в която да се развива секторът.

„Истината е, че преживяхме кризата и станахме по-силни. Около 4200 фирми вече три години има на пазара. Отпадат фирми, идват нови, важното е, че стават модерни фирмите, технологични", обясни Бойков.

По думите му кризата е накарала строителите да търсят нови пазари навън:

„Работим успешно в Косово, Македония, Арабския свят, Русия, Азербайджан. Завръща се славата на българина като строител - качествен и добър, по света".

Според Бойков основен проблем е много сериозната бюрокрация и от Камарата ще търсят промяна в законодателството, така че да се намали бюрокрацията и да се работи по лесно, но при много по-строг контрол.

„Говоря за нов Закон за устройство на територията, нов Закон за строителството, нов Закон за обществените поръчки. Ориентирали сме се към немското законодателство, защото то е много по-близко до нас. Там нещата са в тази посока - контролът върху строежа е жесток, а отговорността е персонална и действена. При нас е точно обратното - започва да се строи и след това се развива отговорността във веригата", допълни той.

По думите му през 2008 година около 256 хил. души са били заетите в сектора, докато сега са към 130 000 официално регистрирани.

„Може би има още 20-30 хиляди - бригади, самонаети хора, което винаги е съпътствало строителния процес", каза още Бойков.

„Обемите намаляха двойно, производителността се вдигна, но от обемите зависи броят на хората, които ще работят. Те отидоха в Германия, Белгия, Италия, Португалия", добави шефът на Камарата.