Почиваме по четири дни за празниците
Почиваме по четири дни за празниците / netinfo

По четири почивни дни ще се съберат за празниците 1 май, 24 май, 6 септември и Нова година, след като правителството одобри решение за разместване на почивните дни през годината.

30 април ще бъде официален празник в България, който ще бъде отработен на 21 април. Почивният 25 май ще бъде отработен на 19 същия месец, когато ще се работи. По повод Деня на Съединението 6 септември министрите обявиха за почивен и следващия – 7 септември, който ще се отработва на 15 септември.

За Нова година българите ще почиват на 31 декември, но ще работят на 15 декември.

Правителството прие и списък със защитените територии по европрограмата „Натура 2000”. Спорните територии ще бъдат обсъдени до октомври отново в Съвета по биоразнообразие. Ще се разчита и на независима външна експертиза, в която ще се включат и учени от Българската академия на науките.

Министрите приеха и текста на споразумение за изграждане на нефтопровода Бургас – Александруполис. Между 35 и 50 милиона тона нефт ще бъдат транспортирани годишно чрез съоръжението, за изграждането на което ще бъдат създадени 1000 нови работни места.