Пловдивските джипита с последно предупреждение към НЗОК
Пловдивските джипита с последно предупреждение към НЗОК / cнимкa: Sofia Photo Agency

Подготвяме писмо, с което да предупредим здравната каса, че при следващо закъснение на месечните плащания спираме да работим по нормативите на НЗОК. Това заяви за Дарик председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив д-р Александър Калайджиев. „Инициативата е на колегите от ДКЦ-2, като в нея се включиха джипитата от ДКЦ-1 и ДКЦ-4", уточни той. 

„Няма смисъл всеки месец да плашим и да правим циркове. Явно тенденцията с бавенето на парите ще продължава, затова ще го кажем един път и да е ясно на всички", обясни д-р Калайджиев. „Ако до последно число на финансовия месец касата не ни преведе дължимото, няма да издаваме рецепти и направления до деня, в който парите не са по сметките ни", категоричен бе той. 

Междувременно НЗОК преведе 140 млн. лева към районните здравноосигурителни каси в страната. Очаква се до ден-два парите да са по сметките на болниците, общопрактикуващите лекари и аптеките.

Около 14 млн. лева дължи касата на заведенията за болнична помощ в областта, 1,2 млн. лева за първична извънболнична медицинска помощ и около 1,3 млн. лева за специализирана извънболнична медицинска помощ. Те трябваше да са по сметките на лекарите до 29 януари, когато изтече финансовият месец. След забавянето на плащанията за ноември миналата година, което предизвика недоволството на медиците, това е втори месец, в който парите за лечебни заведения, джипита и аптеки не се изплащат в срок.

Новини от Пловдив