Пловдивски магистрати алармират кмета за опасни сгради
Пловдивски магистрати алармират кмета за опасни сгради / netinfo

Председателите на пловдивските съдилища сигнализираха с писмо кмета на Община Пловдив д-р Иван Чомаков за две сгради в тревожно състояние, които се намират в непосредствена близост до Съдебната палата.

Състоянието на двете сгради създава постоянна опасност за живота и здравето на преминаващите граждани, пишат магистратите. Част от първата сграда е общинска собственост, отдадена под наем на Съвета на Адвокатската колегия, а останалата част принадлежи на физически лица. Тази сграда е и паметник на културата.

Вторият недвижим имот е със смесена собственост: част от него е на държавата, а друга – на частни лица. В нея се помещават адвокатски кантори и общински органи на Социално подпомагане.

В писмото се посочва изключително лошото строително състояние на двете сгради, постоянното падане на елементи от мазилката и това, че каквито и да е ремонтни работи не са предприемани за дълъг период от време. Посочва се, че ежедневно за потока граждани към Съдебната палата е налице риск от инциденти и увреждане на живота и здравето им.

Председателите на съдилищата предлагат кметът на община Пловдив да разпореди предприемане на всички необходими и възможни мерки по Закона за устройство на територията.