Плевнелиев окуражи Игантов да обясни в парламента за Научния фонд
Плевнелиев окуражи Игантов да обясни в парламента за Научния фонд / снимка: Sofia Photo Agency, архив: Юлиана Николова
Плевнелиев окуражи Игантов да обясни в парламента за Научния фонд
59373
Плевнелиев окуражи Игантов да обясни в парламента за Научния фонд
  • Плевнелиев окуражи Игантов да обясни в парламента за Научния фонд

Президентът Росен Плевнелиев би окуражил образователния министър Сергей Игнатов да даде обяснения в парламента по случая с класираните проекти по фонд „Научни изследвания".

Държавният глава бе помолен да коментира искането на учените, които протестираха пред Министерството на образованието и поискаха просветният министър да подаде оставка заради съмненията за злоупотреби с обществените поръчки във фонда.

По думите на Плевнелиев правителството се гордее с прозрачен подход в много отношения, така че ще бъде в интерес на Сергей Игнатов да разясни какво се случва от парламентарната трибуна или в някои от парламентарните комисии.

„Ако говорим за прозрачност, тя се доказва на дела. Далеч съм от мисълта, че винаги, на 100% - трябва да чуем всички. Защото много често, когато аз бях министър, съм бил свидетел, да го кажа в прав текст: няма обществена поръчка, на която да няма печеливши и губещи. Винаги губещите са давали всичко от себе си, за да може да се чуе техният глас, в което няма нищо лошо. Именно и за това е добре да се чуят аргументите на министъра и на комисиите: защо са избрали точно тези да спечелят, какъв е смисълът на техните проекти, защо са конкурентоспособни, как ще допринесат за държавата", добави президентът Росен Плевнелиев.