Плевнелиев благодари на френския посланик Филип Отие за свършената работа
Плевнелиев благодари на френския посланик Филип Отие за свършената работа / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Президентът Росен Плевнелиев благодари на френския посланик Филип Отие за свършеното от него по време на мандата му в България и за положените усилия за задълбочаване на двустранните отношения. Двамата разговаряха днес на „Дондуков" 2 по повод окончателното отпътуване на дипломата от страната ни.

Държавният глава оцени изключително високо работата на посланик Отие и изрази надежда и занапред той да допринася за развитието на стратегическите отношения между двете държави. Франция е държавата, която е оказала най-силно въздействие върху зараждането и развитието на гражданското общество у нас, подчерта Росен Плевнелиев.

Като пример за засилване на двустранните връзки през последните три години президентът посочи положителното развитие на търговско-икономическите отношения и нарастването на френските инвестиции у нас с близо 70%. Плевнелиев отбеляза и изключително интензивното сътрудничество в областта на културата.

Президентът пожела на френския посланик Филип Отие да запази добрите си чувства към България и българския народ и да продължи да помага с опита си на страната ни.

Вчера стана ясно, че френският посланик Филип Отие ще отпътува от България, без да получи орден "Стара планина". Награждаването на всички посланици, които приключват мандата си у нас, е традиция от десетилетия. През юли в отворено писмо Филип Отие и германският му колега Матиас Хьопфнер призоваха управляващите да се вслушат в протестите.