Плевен посреща вътрешните министри от Залцбургския форум
Плевен посреща вътрешните министри от Залцбургския форум / netinfo
14 вътрешни министри от Централна и Източна Европа и страните от Западните Балкани пристигат в Плевен, за да участват в двудневния Залцбургския форум, чийто домакин е градът.

В международната среща ще участват министрите на вътрешните работи на Австрия, Унгария, Полша, Словения, Румъния, Хърватия, Албания, Босна и Херцеговина, Сърбия и домакинът вътрешният министър Румен Петков. На ниво зам.-министри ще бъдат представени Чехия, Словакия, Македония и Черна гора.

На предстоящия в Плевен форум министерската конференция за пръв ще бъде организирана в разширен формат и ще включва представители както на Залцбургския форум, така и на държавите от Западните Балкани. Утре, 21 септември ще бъде осъществена и видеоконферентна връзка със зам.-председателя на ЕК Франко Фратини, който ще има възможност на живо да отправи поздравления към участниците.

Програмата на министерската конференция включва дискусии по въпроси от ключови области на европейската политика в областта на вътрешните работи. Ще бъдат обсъдени полицейското сътрудничество за превенция и борба с организираната престъпност, сигурността на външните граници на ЕС, както и европейската миграционна политика.

Очаква се да бъде обсъдена и приета декларация за създаване на групата на приятелите на Залцбургския форум от Западните Балкани. Във връзка с форума от днес до 21 септември се забранява паркирането на моторни превозни средства в Плевен на улиците „Димитър Константинов”, „Цар Борис III” – от “Дом на книгата” до хотел „Интерростов”, „Сан Стефано”, „Дойран” и „Стоян Заимов”.